Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Archa fandí kopané. Chystá fotbalovou operu

Kultura

  15:26
PRAHA - Po filmovém dokumentu Dva nula přicházejí s fotbalovou tématikou tentokrát divadelníci. Pražská Archa společně s vlámskou divadelní skupinou Campo a českými fanoušky připravila fotbalovou operu Dáme, dáme, dáme gól. Premiéra se odehraje ve čtvrtek večer.

Campo fandí fotbalu foto: Reprofoto

Jde o součást divadelního festivalu Akcent, který potrvá od 15. do 18. listopadu v Praze. Jeho heslem je "Nebuďte zatáhlí".

Do příprav opery divadelníci zapojili i Pražský fotbalový svaz. Sportu se přizpůsobí i interiér divadla - hlediště se promění v jeviště s fotbalovou tribunou a pomyslným hřištěm. Na scéně se pak objeví skupina performerů, kterou budou tvořit divadelní profesionálové, aktivní hráči i běžní fanoušci. Inspirací pro představení se stalo letošní derby Sparta - Slavia a několik dalších utkání.

Divadlo versus aktivismus

Letošní Akcent nabízí kromě Dáme, dáme, dáme gól i Pokus o velké smíření dávných sporů Jakea a Petea z dílny Campo, Simulante Bande taneční skupiny VerTeDance, Sólo pro Lu z produkce Divadla Archa, dokumentární představení Slovo za slovo maďarského souboru PanoDrama nebo pekingskou aktivistickou skupinu Living Dance Studio. Festival si totiž vytkl za cíl představit umění, které překračuje hranice mezi uměleckou tvorbou, sociálními problémy a politikou.

Autor: