Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Argentinský dokument představí Che Guevaru nově a intimněji

Kultura

  9:24
BUENOS AIRES/PRAHA - "Bylo velmi dojemné slyšet otcův hlas, jak recituje básně Cesara Valleja," uvedl po zhlédnutí argentinské premiéry dokumentárního snímku syn věhlasného revolucionáře Camilo Guevara. Hovořil přitom o záznamu, který otec nahrál pro svou ženu, Camilovu matku, jako vzkaz na rozloučenou, než se vydal šířit revolucionářské myšlenky do afrického Zairu (dnešního Konga).

Che Guevara foto: Reprofoto

Takový i mnoho dalších podobně jímavých životopisných útržků obsahuje podle jihoamerických zpravodajů agentury AFP dokumentární film argentinského režiséra Tristana Bauera. V originále nese název "Che, un hombre nuevo" neboli "Che, nový člověk".

Kromě veršů již zmíněného peruánského autora Cesara Vallejy v něm lze hlasem Che Guevary zaslechnout také citace z básní Pabla Nerudy. Jedinečná nahrávka pochází z roku 1965, z doby dva roky vzdálené od smrti revolucionáře.

"Byly mi tenkrát jen tři roky. Nepamatuji si z otcova loučení a odchodu prakticky nic," svěřil se novinářům se smutkem Camilo, prostřední z Guevarových pěti dětí a dnes osmačtyřicátník, který se svému otci nápadně podobá. Nechová prý v tajnosti, že nosívá ve svém culíku na památku zapleten rodinou uchovaný pramínek otcových vlasů.

Do Buenos Aires, hlavního města rodné země svého otce, přicestoval Camilo Guevara z domovské Havany, aby pomohl režisérovi a dokumentaristovi Tristanu Bauerovi s uvedením místní premiéry snímku. Sám už prý film zhlédnul na Kubě, kde byl ve světové premiéře (třiačtyřicet let po Guevarově smrti) promítán v tři sta třiatřiceti tamních kinosálech.

Camilo Guevara, syn známého revolucionáře

"Jsem tím filmem hluboce zasažen, a to jsem mnohé materiály dobře znal už předtím. Představte si, co to udělá s lidmi, kteří je uvidí poprvé," prohlásil nadšeně Camilo Guevara o novém portrétu svého otce, který je coby někdejší vůdce kubánských guerill v zemi oslavován jako národní hrdina.

Dokumentarista argentinské veřejnoprávní televize Bauer strávil přípravou snímku, hledáním a shromažďováním vhodných podkladů celkem dvanáct let. "Na povrch vyplavaly věci, o kterých se nám zpočátku ani nesnilo. Ukázalo se, že spousta materiálů je tajně držena v Bolívii, že Guevarova manželka uchovala nahrávku vzkazu, ale také kupříkladu, že Che v roce 1965 předpověděl, že Sovětský svaz časem přejde ke kapitalismu, pokud bude pokračovat stejnou cestou," vyprávěl o dokumentu.

Bauerovi se podařilo získat také Guevarův plánovací kalendář a nebo sešit v červených deskách, do nějž si vůdce guerilly zapisoval zážitky z tažení jihozápadní Bolívií, kde byl 8. října roku 1967 dramaticky zajat a hned den nato, ve věku devětatřiceti let, popraven. Film také zveřejňuje plnou a původní verzi posledního dopisu, který Guevara zaslal Fidelu Castrovi.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!