Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Argo si s pravdou nevystačilo. Co ve filmu chybělo a co přebývalo

Tento text je určený pro filmové fanoušky, jimž nestačí obligátní hláška „snímek je inspirován skutečnými událostmi“. Už nemusíte prohledávat encyklopedie a zkoumat, co ve filmu odpovídalo historickým reáliím. Prošli jsme dostupné prameny a porovnali filmové zpracování s fakty. Začínáme s oskarovým snímkem Argo, v příštích dnech zveřejníme kontrolu faktů v Zero dark thirty, trilogii Hořící keř či v životopisném Lincolnovi.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

9. 4. 2013 19:48
No a?

To snad každému musí být jasné, že jakékoliv ztvárnění skutečné události je jen interpretací. Každé vyprávění většinou trochu přikrášlujeme a popravdě si nedokážu představit, že by dneska někdo chodil na film, který zobrazuje jen poněkud suchou a nudnou skutečnost. ;)

0 0
možnosti

9. 4. 2013 19:14
Projekt poněkud saturninovský

Setapouch!

Sobý hnusec!

0 0
možnosti

9. 4. 2013 12:07
Co ve filmu.....

....také chybělo ? Absolutní pasivnost Carterovy administrativy (tak, jako vždy, když jsou v USA u vlády Demokraté), která se zmohla pouze na hlasité protesty a špatně zorganizovanou vojenskou akci, která byla v polovici odvolána ! K tomu je nutno přidat, že i CIA byla v té době "osekána" jak finančně, tak v kvalitě agentů (humint), ačkoliv soukromá akce , organizovaná milionářem Ross Perotem, který měl v Iranu několik svých zaměstnanců elektronické společnosti EDS vězněno novým režimem.

Perot nečekal na bezzubé akce současné americké administrativy a kontaktoval skupinu amerických veteránů z vietnamské války (Green Berets). Ti do Iranu tajně vstoupili z Turecka, Perotovy zaměstnance osvobodili a dopravili do bezpečí. Ono se o tom moc nepíše , protože použil soukromou sílu, čemuž pokrytecká veřejnost říká "žoldáci" - mercenaries ! Důležité však je, že byli úspěšní a vytřeli Peršanům zrak !

0 0
možnosti

9. 4. 2013 13:21
Re: Co ve filmu.....

Jako vzdy kdy v USA vladli Demokrate? Co Obama a bin Laden? Co Kennedy a Kubanska krize? Co Lyndon B. Johnson? Vsichni Demokrate.

0 0
možnosti