Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Artsemestr: čtyři patra designu jako na dlani

Kultura

  18:58
PRAHA - Koho zajímají nápady budoucích architektů, módních návrhářů, grafiků, keramiků, fotografů nebo šperkařů, má do příštího čtvrtka možnost si projít pražskou Vysokou školu uměleckoprůmyslovou téměř od sklepa po půdu.

Artsemestr zima 2012. Ateliér keramiky a porcelánu foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Probíhají tady klauzury Artsemestr zima 2012, kdy se ateliéry mění v minigalerie otevřené zdarma veřejnosti. Například architekti letos dostali za úkol navrhnout „luxusní byt v daném prostoru ve městě s komplikovanou přístupností a tvarem“, což v praxi znamená dutý pilíř Hlávkova mostu v Praze.

Artsemestr zima 2012

Vysoká škola uměleckoprůmyslová
Náměstí Jana Palacha 80, Praha
Do 16. 2. 2012
www.vsup.cz

Filmoví grafici zpracovávali virální reklamu na představení Čarokraj v Národním divadle, módní návrháři se věnovali kolekci šité na míru zákaznicím obchodu Simple Concept Store v Pařížské ulici.

Na školu v tomto roce také nastoupili jako noví pedagogové Maxim Velčovský a Dominik Lang, který zastupoval Česko na benátském bienále.

Koho unaví čtyři patra designu, může si zajít zahrát ping-pong k typografům. Jako protiklad k potištěným plakátům na zdech stojí uprostřed místnosti vtipný minimalistický stůl. Pálky i míček jsou na místě.

Úspěch jménem Relax and Swing

Na konci ledna se konal ve Frankfurtu nad Mohanem textilní veletrh Heimtextil. Jako každý rok byla jeho součástí studentská soutěž  Young Contract Creations Award 2012: Upholstery, letos s mottem "odpočinek". Soutěžící měli za úkol navrhnout multifunkční čalouněný nábytek určený k odpočinku v obytných i veřejných prostorech.

Sešlo se 60 návrhů, ten vítězný byl křeslo Relax and Swing od studentky VŠUP Magdaleny Vojtekové. Na jejím elegantním sofa se dá sedět i ležet, dá se zavěsit do prostoru (výhodné zejména pro lobby hotelů) a má v sobě i chytře řešené úložné prostory. Vysoká škola uměleckoprůmyslová nebodovala na Heimtextilu poprvé, i loni si odvezla první cenu díky Václavu Mlynářovi a jeho nábytku YGO.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!