130 let

Noví Asterix a Obelix - herci Edouard Baer a Gilles Lelouche . | foto: Trésor Films

Potkají Asterix a Obelix pandu? Nový film oblíbených hrdinů vznikne za čínské peníze

Kultura
  •   5:00
PAŘÍŽ - Asterix s Obelixem se v novém původním filmu podívají až do daleké Číny. Právě většinu z bohatého rozpočtu 72 milionů dolarů financují čínští investoři. Hrdiny navíc ztvární jiní herci než v předchozích dílech.

Francouzské filmové společnosti Trésor Films se v posledních letech velmi daří. V minulých letech měla na svědomí několik z nejúspěšnějších domácích snímků, jako Utop se, nebo plav či Milosrdné lži. Na letošek ale chystá dosud svůj nejambicioznější projekt - film Asterix a Obelix: Hedvábná stezka. Film měl být hotový už minulý rok, plány ale zhatila koronavirová epidemie.

Asterix a Obelix
Francouzský kreslíř Albert Uderzo.

Původní snímek, nevycházející ze žádného z vydaných komiksů, se bude točit okolo dcery čínského císaře, která uprchne z paláce před zlotřilým princem. Ochranu nalezne právě u dvou velmi známých Galů. Dobově je děj zasazený do roku 50 před naším letopočtem. 

Film oplývá na francouzské poměry velmi štědrým rozpočtem 72 milionů dolarů. Podstatnou část zaplatí čínští investoři. Podle dostupných informací tvůrci podnikli dokonce několik cest do Číny, aby domluvili natáčení přímo na místě.

V hlavních rolích se objeví noví herci. Roli Asterixe získal francouzský herec Guillaume Canet, který se zároveň zhostí i režie snímku. Diváci ho mohou jako herce znát například z filmů Šťastné a veselé nebo Nikomu to neříkej

Role hraného Obelixe se poprvé nezhostí Gérard Depardieu, ale herec Gilles Lelouche (Milosrdné lži, Frajer). Dvojici doplní francouzské hvězdy jako Marion Cotillardová nebo Vincent Cassel. 

Půjde už o páté hrané dobrodružství galské dvojice. Zatím nejúspěšnější byl film Asterix a Obelix: Mise Kleopatra (2002). Ten měl rozpočet zhruba 47 milionů dolarů a z kin si celosvětově odnesl něco přes 111 milionů. 

Autor: Jaroslav Totušek
  • Vybrali jsme pro Vás