Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

AUDIO: Vladivojna La Chia zhudebnila další básně vězeňkyně z gulagu Anny Barkovové

Vladivojna La Chia foto: Ladislav Mácha

Posledních pět let se Vladivojna La Chia věnovala převážně zhudebňování básní Anny Alexandrovny Barkovové. Minialbem Hrdinům naší doby svou pouť s touto ruskou básnířkou a novinářkou uzavírá. Portál Lidovky.cz jej nabízí k poslechu v premiéře.
  16:30

Barkovovské dobrodružství odstartovala Vladivojna La Chia hudbou k filmu 8 hlav šílenství s Anetou Langerovou v hlavní roli, za kterou byla nominovaná na Českého lva. Následoval netradiční stejnojmenný soundtrack – kompilace písní na hudební motivy z filmu s texty, resp. básněmi Anny Barkovové, a stejnojmenný hudebně-dramatický recitál Vladivojny La Chia s doprovodným (pětičlenným) 4Triem a s herečkou Gabrielou Míčovou v roli Anny.

„Často jsem u těchto projektů narážela na jakousi nedůvěru ba přímo strachy, lidé se obávali příliš těžkého a depresivního obsahu. Ti, kteří to riskli, odcházeli z koncertů nadšení a povznesení. Ano, zasaženi, přinuceni k přemýšlení, ale přeci jen s katarzí. Básně (ale i dopisy a deníkové zápisky) Anny Barkovové sice velmi trefně odkrývají marasmus totalitního režimu, rozvrat společnosti, ale rozhodně nejsou depresivní. A ani moje hudba není depresivní. Snažila jsem se zachovat určitou lehkost a nadhled (pravda občas i sarkasmus a zlobu), které cítím z Anniných textů,“ uvádí La Chia.

Písně z alba Hrdinům naší doby Vladivojna nejprve skládala a nahrávala ve svém domácím studiu Mrtvola, aby jim pak na několika kapelních soustředěních dala se svými spoluhráči koncertní podobu. A právě živé provedení písní skladatelku inspirovalo k finálním aranžmá.

„První a zároveň nejdelší skladbu Anna jsem skládala skoro rok a půl. Nejdéle mi trvalo uchopení textu. Jde totiž o třístránkovou báseň, ve které Anna Barkovová velmi intenzivně a s nadhledem shrnuje svůj život, předpovídá svou smrt a pobaveně si pohrává se svým možným literárním odkazem. V téměř desetiminutové skladbě se tak střídají něžné lyrické pasáže s rapovanými proklamacemi a expresivními valivými plochami. Byla to procházka hodně trnitou zahradou,“ říká autorka.

O hudebním zpracování básní Anny Barkovové Vladivojna La Chia dodává: „Chtěla jsem se trošku aranžérsky rozšoupnout a využít hlavně akustické nástroje. A zatímco hudbu k filmu, ale i písně ze soundtracku spojovala zejména hravost a rozmanitost, v případě EP Hrdinům naší doby se jako příznačný vyjevil kontrast mezi trefnými texty nekompromisně popisujících sovětskou realitu včetně zatýkání a poprav, a něžnou hudbou a jejím lyrickým provedením.“

Minialbum Vladivojna nahrála se svou doprovodnou kapelou 4Trio, cellistkou Terezií Vodička Kovalovou, kytaristou Petrem Uvirou, bubeníkem Lubošem Pavlíkem a zpěvačkou Sylvií Bee. Velký prostor v nových skladbách dostal také teremin a vokál Marie Ladrové, a hoboj, anglický roh a vokál Jarmily Vávrové. Jako hosté se objeví perkusista Vítězslav Halška a herečka Gabriela Míčová.

Autor: