Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Aukce nabízela čínský svitek za čtyři tisíce. Vydražil se za 1,5 milionu

Kultura

  18:31
BRNO - Neznámý kupec původem z Asie v Brně vydražil čínský svitek původně datovaný do 18. až 19. století za 1,5 milionu korun. Vyvolávací cena byla přitom jen 4000 korun. Podle ředitele aukční síně Tomáše Zezuly není důvodem to, že síň špatně určila stáří svitku, ale spíše to, kdo jej v minulosti vlastnil - mohly to totiž být i významné osobnosti čínské historie.

Čínský svitek byl vydražen za 1,5 mil. Kč foto: papilio.czReprofoto

Čínský horizontální svitek je podle on-line katalogu aukční síně malovaný barvami a tuší na papíře. Vyobrazuje scénu s říční krajinou zarostlou bambusy s literáty a architekturou. Jeho délka je 710 centimetrů. "Cenu, za níž se svitek prodal, považujeme všichni za naprosto ojedinělou. Je to snad poprvé na českém trhu, kdy takový druh asiatika za takovou cenu prodal," uvedla Naďa Knyblová z pořádající Aukční síně Zezula. Cena při dražbě vzrostla 375krát.

Aukce nabízela čínský svitek za čtyři tisíce. Vydražil se za 1,5 milionu

"Datace svitku sedí, neurčili jsme správně autorství, případně vlastnictví," řekl po aukci překvapený Zezula. Podle něj nerozhoduje o ceně pouze autor a stáří svitku, ale i to, kdo svitek vlastnil. "Což je něco, co se svými možnostmi nemohu rozpoznat. Neměl jsem ani avízo od znalců, kterých jsem se ptal, nikdo mě na to neupozornil," podotkl. Na svitku jsou čínské poznámky vlastníků, ve kterých sbírkách se pohyboval. "To můžou být velmi významné figury čínské historie," podotkl.

Čínských svitků se na českém aukčním trhu objevuje více, jejich cena se většinou pohybuje v řádu statisíců korun. Podle Zezuly jsou to většinou svitky ze sbírek, které jejich autoři vytvářeli až v posledních 40 letech. Prodaný svitek je výjimkou. "Dovezl si to sběratel na sklonku druhé světové války. Byla to věc, kterou v Číně dostal jako velmi významný dar. To asi rozhodlo o ceně," míní.

Kdo svitek koupil, Zezula neuvedl. Byl to ale člověk původem z Asie, který byl na aukci osobně přítomen. O ceně rozhodlo nejspíše i to, že o svitek soupeřil se zájemcem, který přihazoval on-line.

Poutník od Josefa ČapkaPoutník Josefa Čapka
Vydražen byl i obraz Josefa Čapka Poutník za 1,9 milionu korun a dílo Václava Špály s názvem U Vltavy za 890.000 korun. Poutník, olejomalba z roku 1934, pochází ze sbírky básníka Františka Halase. Vyvolávací cena 1,85 milionu korun byla na brněnské poměry vysoká, k českému aukčnímu rekordu má však daleko. V roce 2007 dal sběratel v Praze 22,1 milionu korun za obraz Františka Kupky Élévation (Výšky) IV. V žebříčku nejdráže prodaných obrqazů je také obraz Josefa Čapka Děvče v růžových šatech, za něž dal v roce 2007 kupec 12 milionů korun.

Poutník je podle odborníků výjimečné dílo, jakýsi obrazový doplněk Čapkovy knihy Kulhavý poutník a výtvarné vyjádření autorova přesvědčení, že člověk vytrvale hledá své místo na světě, způsob života a jeho smysl. Malba patřila básníku Halasovi a po jeho smrti v roce 1949 zůstala v držení literátovy rodiny. Předlohou pro obraz byl zřejmě Josef Florian, katolický literát, nakladatel a překladatel.

Obraz Poutník mohla veřejnost vidět poprvé v roce 1935 na výstavě Umělecké besedy v Praze, tehdy ještě pod původním názvem Spěchající muž. Obraz byl na přelomu loňského a letošního roku součástí Čapkovy retrospektivy v Jízdárně Pražského hradu a nechyběl ani při její repríze ve Východočeské galerii v Pardubicích.

Autor: