130 let
Z oscarového filmu Most přes řeku Kwai (1957)

Z oscarového filmu Most přes řeku Kwai (1957) | foto: Reprofoto

Australský spisovatel napsal nový román o mostu přes řeku Kwai

Kultura
  •   12:00
K událostem druhé světové války známým ze slavného oscarového filmu Most přes řeku Kwai se vrací australský spisovatel Richard Flanagan. Šest desítek let po úspěšné adaptaci stejnojmenného románu o železničním mostu v Thajsku budovaném válečnými zajatci vydal nový román. Jmenuje se Úzká cesta na daleký sever, v roce 2014 získal prestižní Man Bookerovu cenu a nyní vychází v češtině v Odeonu v překladu Jiřího Hrubého.

Flanagan se v románu věnuje hlavně utrpení australských válečných zajatců v čele s vojenským lékařem Dorrigem Evansem, jejichž osudy sleduje i po skončení války.

Richard Flanagan

Spisovatel a novinář Richard Flanagan (1961) je v Austrálii považován za jednoho z nejvýraznějších prozaiků. Napsal několik knih literatury faktu a jako prozaik debutoval roku 1994. Úzká cesta na daleký sever je jeho šestým románem. Bookerovu cenu udílejí od roku 1968 britští novináři, vydavatelé, literární kritici a další osobnosti. Do roku 2013 se jejím laureátem mohl stát prozaik pocházející z Velké Británie nebo kterékoli bývalé britské kolonie. Nyní ji může získat jakýkoliv anglicky napsaný román.

Historický román je podle nakladatele o to cennější, že čerpá z osobních vzpomínek spisovatelova otce, veterána siamsko-barmské železnice, jenž zemřel roku 2013 a jemuž je román dedikován. Flanagan líčí každodenní boj o přežití v nehostinné džungli, zápolení s cholerou a infekcemi, fanatickou mentalitu japonských císařských důstojníků. Autora však nakonec nejvíc zajímá to, nakolik člověk v mezní situaci navazuje mezilidské vztahy, nakolik v zajateckém táboře vzniká cosi jako rodina.Úzká cesta na daleký sever je válečným románem i tragickou milostnou epikou: příběhem o lásce mezi Dorrigem a Ellou a později o nezměrné vášni mezi ním a Amy, se kterou hlavní hrdina zahájil sérii partnerských i manželských nevěr a podvodů.

Román Pierra Boulleho Most přes řeku Kwai vyšel v roce 1952. O pět let později vznikl stejnojmenný film, který režíroval David Lean a do hlavních rolí obsadil Williama Holdena a Aleca Guinnesse. Film získal sedm Oscarů - v kategorii nejlepší film, herec (Alec Guinness), režie (David Lean), adaptovaný scénář (Pierre Boulle, Michael Wilson, Carl Foreman), kamera (Jack Hildyard), střih (Peter Taylor), a také v kategorii nejlepší hudba (Malcolm Arnold).

zdroj: www.youtube.com

Jak román, tak film mají fiktivní zápletku, právě ta ale proslavila celou oblast spojující Thajsko s Barmou. Železnice smrti vznikla v rekordním čase a údajně si vyžádala životy více než sto tisíc lidí. Po bombardování z konce války zůstaly z mostu jen tři pilíře, dnes ale stojí opět celý a oběti jeho vzniku připomíná nedaleký hřbitov.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz