Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Avatar, velkofilm Jamese Camerona, efekty rozhodně nešetří

Kultura

  8:00
PRAHA - Je to dvanáct let, co režisér James Cameron natočil poslední hraný film – legendární Titanic. Po pauze vyplněné přírodovědnými dokumenty teď finišuje svůj vymodlený projekt. Sci–fi fantasy Avatar do kin nastoupí před letošními Vánoci, netrpělivým fanouškům své tvorby však slavný filmař už teď nabídl předkrm v podobě patnáctiminutového sestřihu několika scén. Ukázka měla premiéru v pátek na 440 plátnech v 58 zemích včetně České republiky.

Avatar (2009) foto: Twentieth Century-Fox Film CorporationReprofoto

Avatar je hinduistický termín pro vtělení. Používá se také pro postavy počítačových her, do nichž se promítají jejich hráči. Hrdinou stejnojmenného filmu je paraplegický mariňák, jehož vědomí vědci přenesou do těla obyvatele planety Pandora.

Tu chce lidstvo osídlit – a voják Jake má prozkoumat terén. Dvě pětiny těměř tříhodinového filmu bude tvořit herecká akce, zbytek zabere trojrozměrná počítačová animace vytvořená na základě pohybů živých herců pomocí technologie "motion capture".

Sám Cameron na začátku ukázky říká, že jde o scény z první poloviny snímku, které z děje nevyzrazují nic důležitého. Cílem sestřihu je pochopitelně diváka namlsat a předvést mu vizuální stránku filmu v plné parádě.

Panenky Barbie skřížené s elfy
Výsledek je rozpačitý. Cameron a jeho tým jako by v okouzlení novou hračkou odhodili soudnost a vrátili se do dětských let. Ano, po technické stránce vypadá Avatar dokonale a svět Pandory, který vytváří, má vnitřní soudržnost. Internetová fóra jsou už teď plná nadšených reakcí, jeden se však nemůže ubránit dojmu, že film bude určený publiku do deseti let.

Avatar (2009

Příslušníci pandorské rasy Na’vi mají světélkující modrou pleť, špičaté uši, vysoké štíhlé postavy a obrovská kukadla, takže vypadají jako panenky Barbie skřížené s elfy. Příroda planety je džunglí plnou pohádkových obludek, vyvedených pokud možno v duhových barvách. Scény svým obsahovým primitivismem (honička v džungli, krocení létavce) působí jako pouhá záminka pro předvedení vizuálu. Ploché jsou i repliky – banální charakteristiky ("máš silné srdce, ale chováš se jako děcko") či tvrďácké hlášky ("sklapni a leť rovně").

Animace pak oproti slibům tvůrců rozhodně nepůsobí realisticky. Blíží se trikové hrané akci v akčních filmech typu Matrixu, ty se však v realitě přece neodehrávají. Zbývá doufat, že scény vytržené z kontextu působí zavádějícím dojmem a že Cameron do hezoučkého světa Pandory nezapomněl zasadit příběh. Uvidíme v prosinci.

Poznámka: Omlouvame se čtenářům za původní špatný odkaz na trailer k Avataru. (ed)