Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V Arše startuje Babel, dobrodružství zvuku

Kultura

  7:00
PRAHA - Festival zaměřený na různé druhy zvukové i jiné improvizace proběhne v úterý a ve středu v pražském Divadle Archa. V průběhu dvou dnů zde vystoupí legendy avantgardní hudby i začínající soubory.

Dobrodruh zvuku Fennesz - jeden z účinkujích pražského Babelu foto: Reprofoto

Po názvem Babel Prague se skrývá mnohaúrovňová křižovatka undergroundu a vážné hudby. Vedle koncertů se soustředí i na multimediální performance, setkání s tvůrci a diskuse o zvuku v dnešní společnosti. Podle organizátorů je Babel Prague místo, kde si připomenete, proč má hudba ještě dnes smysl.

Největší hvězdou úterního programu je legendární newyorská umělkyně Pauline Oliverosová, která vystoupí se svým elektronickým akordeonem značky Roland. Soubor The Artbreakers provede ranou skladbu klasika minimalismu Stevea Reicha Pendulum Music. Ve společném setu vystoupí různé osobnosti elektroakustické improvizace z Rakouska, Japonska, Německa a ČR. Václav Cílek, Míša Zemková a Vít Zavadil se ve veřejné diskusi pokusí zodpovědět otázku, proč a kam z měst mizí ptáci a s nimi i jejich zpěv.

Lákadlem středečního programu je vídeňský elektronický experimentátor Fennesz. Jeho temně romantické hlukové skladby pražské publikum dobře zná. Pozornosti by ale nemělo ujít ani společné představení souboru Handa Gote a performativního filmaře Martina Ježka.

V Arše v rámci festivalu proběhne premiéra jejich prvního speciálního projektu. Socialistická apokalypsa sestavená z instruktážních branných filmů z let studené války je vizuální osou jejich scénického koncertu, v němž se Handa Gote setkává s objevem sezony, postkrautrockovým easy-noise kombem B4.

Hudebně divadelní program doplňuje diskuse o „zvukových kauzách“, mezi které patří například pražská magistrála a hlukové normy. Podrobný program festivalu se nachází na webových stránkách Divadla Archa.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!