Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Herec Luděk Munzar získal Thálii za celoživotní přínos

Kultura

  21:54
PRAHA - Za celoživotní mistrovství byli večer cenami Thálie odměněni herec Luděk Munzar, operní pěvec René Tuček a tanečník a choreograf Vlastimil Harapes. Zvláštní cenu kolegia dostal kostýmní výtvarník Josef Jelínek.

Herec Luděk Munzar byl oceněn Cenou Thálie za celoživotní mistrovství foto: ČTK

Thálii určenou činohercům do 33 let převzala členka Komorní scény Aréna v Ostravě Tereza Dočkalová.

Prestižní ocenění vyhlašovala tradičně na jevišti Národního divadla v Praze Herecká asociace už podevatenácté. Udělila je v přímém přenosu České televize v rámci Mezinárodního dne divadla.

ČTĚTE TAKÉ:

Za mimořádný jevištní výkon v činohře byla oceněna Helena Dvořáková za roli Ysé v dramatu Polední úděl v pražském Divadle v Dlouhé. Před časem za ni získala už cenu Alfréda Radoka. V mužské kategorii byl oceněn Václav Neužil za roli Mugsyho ve hře Dealer's Choice.

Monika Absolonová dostala cenu za muzikál Funny Girl

Z operních umělců se dostalo na Annu Klamo za titulní roli v opeře Lakmé v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem a Jacka Straucha narozeného v Londýně polským rodičům. V Národním divadle moravskoslezském v Ostravě vytvořil titulní roli v opeře Cardillac.

Z šestice nominovaných v baletním oboru se laureáty stali japonská baletka Miho Ogimoto za roli Giselle ve stejnojmenném baletu uvedeném Státní operou a Janu Fouskovi za Vikomta de Valmont v inscenaci Nebezpečné známosti v Národním divadle Brno. Nominován byl potřetí, jednu Thálii už dostal.

Za výkony v muzikálu Thálii převzali Monika Absolonová za titulní roli ve Funny Girl v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem a Dušan Vitázek za titulní dvojroli v muzikálu Jekyll a Hyde na jevišti Městského divadla Brno.

"Chtěl jsem pozdravit hlavně ty, kterým udělal radost tento okamžik jak v Čechách, tak i na Slovensku," uvedl Harapes. Poděkoval především režiséru Petru Weiglovi, který jeho výkony zaznamenal na filmový pás.

'Nenapadlo mě, že se na toto jeviště vrátím,' děkoval Luděk Munzar

Dlouhý aplaus vestoje sklidil Luděk Munzar. V hledišti mu tleskaly i dcera Bára a dlouhodobě nemocná manželka Jana Hlaváčová. Zotavuje se - jako členka komise na Divadelní fakultě prý před měsícem vybírala adepty herectví.

"Blahopřeji všem vyznamenaným a oceněným. Je to 22 let, co jsem odtud dobrovolně odešel. Za celou tu dlouhou dobu mě nenapadlo, že se na toto jeviště ještě vrátím. Děkuju vám," řekl dojatý herec.

V nominacích čtyř kategorií bylo 20 umělců z činohry, opery, baletu a muzikálu a operety. Vedle skleněné plastiky se stylizovanou divadelní maskou z dílny Bořka Šípka dostali laureáti i diplom, kytici a prémii. U výročních cen, Zvláštní ceny Kolegia a u ceny pro mladého činoherce činí 10.000 a u cen za celoživotní mistrovství 20.000 korun.

Autoři: ,

Prodej rodinného domu v Poličce
Prodej rodinného domu v Poličce

Heydukova, Polička - Dolní Předměstí, okres Svitavy
2 400 000 Kč