Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Barevně a čtivě. Památník Karla Čapka na Strži otevírá novou expozici

Kultura

  6:00
Památník Karla Čapka poblíž města Dobříše mění část stálé expozice. Kus výstavy v prvním patře prošel vítanou změnou a díky barevným fotkám a lépe členěnému textu je uživatelsky příjemnější. Přidává i nové exponáty. O nové expozici a samotném památníku se serverem Lidovky.cz mluvila ředitelka Kristina Váňová.

Památník Karla Čapka na Strži ve Staré Huti u Dobříše představil 28. března novou stálou expozici o životě a díle významného českého spisovatele. foto: ČTK

Čapkův památník leží přímo u rybníka Strž a je obklopen nádherným přírodním parkem. To z něj dělá ideální destinaci pro jarní a letní procházky. Čapkova letní vila, kterou svého času dostal do užívání od svého přítele Josefa Palivce, prošla částečnou rekonstrukcí a dostala novou expozici o životě a díle spisovatele. Na návštěvnickou sezónu jsou podle všeho na Strži velmi dobře připraveni.

Při návštěvě prvního patra je hned patrné, jak je nová expozice jiná od té, co zůstala v patře podkrovním. Největší změnou prošly infopanely na zdi, které mapují Čapkův život. Jsou nyní mnohem přístupnější právě díky barevným fotografiím. Ty chytře prokládají text a dělí ho na menší členěné úseky, které se díky tomu mnohem lépe čtou. Samotný text byl zkrácen o méně podstatné pasáže.

Karel Čapek (9. ledna 1890 – 25. prosince 1938)
Český spisovatel, intelektuál, novinář, dramatik, překladatel a fotograf.

Působil jako redaktor v časopisech Národní listy, Nebojsa a v Lidových novinách. Byl dramaturgem i režisérem Vinohradského divadla a také prvním předsedou Československého PEN klubu.
Poslední tři roky svého života prožil právě ve Strži u Staré Huti nedaleko Dobříše. Roku 1995 byl Karlu Čapkovi in memoriam propůjčen Řád T. G. Masaryka a letos byl spolu s bratrem Josefem oceněn titulem Rytíř české kultury.

Ale ani podkrovní expozice, která je věnována Čapkově manželce Olze Scheinpflugové a kamarádu Ferdinandu Peroutkovi, nejsou příliš staré - je jim něco přes rok. V této části je více interaktivních prvků ve stylu interaktivních tabulí na zdi, kde si člověk může procházet snímky ze života zmiňovaných osob. Interaktivita ale není hlavním cílem památníku. „Máme totiž tu nevýhodu v tom, že zde často vypadává proud,“ konstatuje Váňová.

Karel Čapek smíchaný s marvelovskými komiksy. Sjón vydal novou trilogii

Kromě vylepšených infopanelů obsahuje expozice i řadu zcela nových exponátů - Čapkovu vestu k fraku, ponožky s monogramem, košili s motýlkem, spisovatelův fotoaparát, se kterým na strži fotil foxteriérku Dášenku, nebo třeba cenu PEN klubu (cena Karla Čapka), kterou si zde po vyhlášení v roce 2016 "ponechal“ vítězný spisovatel Petr Šabach. Možná se není čemu divit - masivní cena ve tvaru knihy s Čapkovým obličejem váží dvacet kilo. „Lidé už nás znají. Občas něco doma najdou a přinesou,“ říká Váňová.

Nová expozice a současnost

Novinkou jsou i unikátní fotografie od Josefa Sudka. „Soubor celkem šesti snímků, odrážejících Sudkův cit pro atmosféru místa, zapůjčila Památníku Městská část Prahy 10, která spravuje Čapkovu pražskou vilu: právě v ní byly do té doby neznámé Sudkovy snímky před dvěma lety objeveny,“ prozrazuje původ snímků Váňová. Stejně jako mají fotografie spojení se současností, tak ho má i nová expozice. „Chceme ukázat, že dílo Karla Čapka nekončí v roce jeho smrti,1938, ale má velký ohlas a vliv i na dobu, ve které teď žijeme,“ dodává.

Památník Karla Čapka na Strži ve Staré Huti u Dobříše představil 28. března...
Památník Karla Čapka na Strži ve Staré Huti u Dobříše představil 28. března...

„Úpravy budovy a vytvoření nové výstavy stálo zhruba 800 tisíc Kč. „Na financování se větší částkou podílel zřizovatel Památníku Středočeský kraj, významnou dotaci poskytlo i Ministerstvo kultury ČR,“ dodává. „Výtvarnou a grafickou část expozice vytvořili manželé Jiřina a Pavel Bosákovi.

„Do budoucna bychom chtěli otevřít expozici věnovanou tvorbě bratrů Čapkových určené pro děti. Oba se podíleli na nezapomenutelných dětských knihách,“ přibližuje plány do budoucna Váňová.

Památník Karla Čapka ve Strži

Otevírací doba:
Duben až říjen - každý den kromě pondělí od 9:00 do 17:00
Listopad až březen - od pondělí do pátku od 9:00 do 16:00

AKCE:

Sobota 29. dubna - 14:00 - Jarní vernisáž
- odhalení nové expozice pro veřejnost, zahradní koncert Jiřího Dědečka, tradiční občerstvení

Sobota 27. května - 14:00 - Den pejsků
- program pro celou rodinu, vystoupení dětí ze ZŠ Stará Huť, Psí promenáda o cenu Dášenky

Sobota 3. června - 19:00 - Muzejní noc
- program MKS Stará Huť, nutná rezervace

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!