Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

‚Basketbal byl pro mě vším.‘ Oscarový krátký film Kobeho Bryanta je ke shlédnutí na internetu

Kobe Bryant v akci. foto: Reuters

LOS ANGELES - Oscarem oceněný snímek Drahému basketbalu (Dear Basketball) je Bryantův milostný dopis sportu. Animovaný film od veterána studia Disney je postaven na novinovém článku z roku 2015, ve kterém Bryant oznámil konec kariéry. Společnost Granity Studios celý snímek jako poctu legendárnímu basketbalistovi bezplatně zveřejnila.
  16:00

Jak se rozloučit se svou životní láskou? Dne 29. listopadu vyšel v americkém deníku The Player´s Tribune dopis nazvaný prostě Drahému basketbalu. V něm tehdy šestatřicetiletý Bryant oznámil procítěným, téměř básnickým způsobem konec své profesionální kariéry. Snímek stejného názvu z roku 2017 z novinového dopisu přímo vychází. Bryant se vyznává z toho, že během své více než dvacetileté kariéry dal do basketbalu úplně vše.

Za pár týdnů bude Kobe Bryant jistojistě uveden do Síně slávy basketbalu v...
Pietní místo v Los Angeles.

O režii a animaci se postaral veterán studia Disney Glen Keane. Kobe Bryant poskytl hlasový komentář. Hudbu k filmu složila legenda filmové hudby John Williams (Star Wars, Harry Potter, Čelisti). 

Snímek vyhrál v roce 2019 Oscara za nejlepší krátký film. Kobe Bryant se stal prvním profesionálním atletem, kterému se podařilo slavnou zlatou sošku získat. Šlo o prvního Oscara i pro Glena Keana. Ten si pro snímek vyzkoušel i něco do té doby nezrealizovaného - detailní animaci lidského potu. 

Kobe Bryant zahynul v neděli 26. ledna v ranních hodinách. Vrtulník Sikorsky S-76 ve kterém cestoval i se svou dcerou Giannou narazil ve vysoké rychlosti do strmého srázu. Nikdo nepřežil. Bryanta si jako legendu sportu připomínají lidé po celém světě. Drahému basketbalu je jednou takovou vzpomínkou.