130 let
Básník Jan Skácel

Básník Jan Skácel | foto: Vácha Pavel, ČTK

Básníka Skácela připomene večer v Huse na provázku

Kultura
  •   12:08
BRNO - Pásmo v Divadle Husa na provázku v pátek připomene 25. výročí úmrtí básníka Jana Skácela, jehož dílo je spjaté s jižní Moravou. Pořadatelé slibují nesentimentální večer s poezií a hosty.

Skácelův odkaz je v Brně dosud živý, magistrát chce umělci postavit sochu a rajhradský Památník písemnictví na Moravě připravuje výstavu o časopisu Host do domu, který Skácel redigoval.

Básník Jan Skácel

  • Vystudoval filosofii na Masarykově univerzitě. Od roku 1963, po kariéře v jiných médiích, se stal šéfredaktorem kulturní revue Host do domu a ROK (Revue otevřené kultury).
  • Host do domu byl v roce 1969 zakázán a Jan Skácel mohl publikovat pouze v exilové literatuře a samizdatu. V ruce 1981 mu bylo dovoleno publikovat omezeně.
  • Jan Skácel zemřel 7.11. 1989 na rozedmu plic.
  • Po revoluci byl básník oceněn posmrtně i ve své domovině

Program na sklepní scéně Husy na provázku nese název Večer s bukovými křídly. Jan Skácel byl na „Provázku“ vždy mezi svými a bude mezi nimi i 7. listopadu, uvedla produkční akce Eliška Lukaščíková. Večer začne vernisáží fotografií Jefa Kratochvila. Následuje projekce těžko dostupného dokumentu Jan Skácel aneb Kolik příležitostí má růže. Natočil jej Jiří Suchý.

Z různých úhlů pak Skácelovo dílo přiblíží literární vědec Jiří Trávníček, bosenský překladatel Hasan Zahirovič, hudebník Jiří Pavlica a básníci Norbert Holub, Jonáš Zbořil a Jaroslav Kovanda.

Výstava v Památníku písemnictví na Moravě začne 27. listopadu, potrvá do června. Připomene atmosféru 60. let minulého století a její odraz na stránkách časopisu, který vycházel v Brně. Host do domu představuje podle tvůrců výstavy „téměř naplněný sen o dokonalém literárním časopise“. Skácel v redakci působil v letech 1963 až 1969.

Brněnský magistrát nedávno vyhlásil druhou výtvarnou soutěž o ztvárnění Skácelovy sochy. V první obdržel 16 návrhů, ale žádný nepřipadal porotě ani městské radě dostatečně kvalitní. Navíc někteří autoři chtěli více času na přípravu. Nové návrhy mohou sochaři podávat do 30. března příštího roku. Figurální sochu chtějí radní umístit v parku na Špilberku.

V první soutěži museli sochaři zapracovat do návrhu úryvek z básně Sonet o lásce a modrém portugalu: „Dozrál vinohrad, pod tíhou hroznů čas se sklání...“ V druhé soutěži tato podmínka odpadá, uvedl nedávno náměstek primátora Robert Kotzian (ODS). Verše Skácela, jenž žil v letech 1922 až 1989, již zdobí kašnu na centrálním brněnském náměstí Svobody.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK