Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Batmanovský Sebevražedný oddíl představil nového Jokera. Která filmová podoba legendárního zloducha je nejlepší?

Kultura

  12:45
Minulý týden měl premiéru další film z batmanovské série – Sebevražedný oddíl. Navzdory spíše negativním recenzím ve světových médiích se na něj diváci hrnuli – za první víkend vydělal čtvrt milionu dolarů. Hlavního padoucha Jokera ztvárnil ve filmu Jared Leto, který je už několikátým představitelem tohoto zloducha. Který byl nejlepší?

Jared Leto, Sebevražedný oddíl (Suicide Squad, 2016) foto: Reprofoto

Stále záhadná postava Jokera se v papírové komiksové podobě poprvé objevila v roce 1940. V průběhu let si tohoto úhlavního Batmanova nepřítele zahrála řada herců:

Cesar Romero, Batman (1966))

Cesar Romero, Batman (1966)
První výrazný filmový, respektive televizní Joker byl dílem Cesara Romera, který přišel s jeho typickými grimasami a pitvořením. Romero hrál ve své kariéře spíše milovníky a bylo mu už téměř šedesát let, když přijal roli Jokera, ale užil si ji se vším všudy. Dnes je seriál televize ABC půl století starý, ale stále platí, že Romero nastavil pro všechny své následovníky vysokou laťku.

Jack Nicholson, “Batman” (1989)

Jack Nicholson, Batman (1989)
Fascinující výkon předvedl jeden z největších herců své doby Jack Nicholson pod vedením režiséra Tima Bartona. Nicholsonův Joker byl jasným králem filmu, v němž stvořil nesmrtelnou hereckou kreaci zapsanou do dějin kinematografie podobně jako třeba jeho výkon ve filmu Stanleyho Kubricka Shinning.

Mark Hamill, “Batman, The Animated Series” (1992)

Mark Hamill, Batman, Animovaná série (1992)
V animovaném televizním seriálu ze začátku 90. namluvil Jokera hvězdný představitel Luka Skywalkera z Hvězdných válek Mark Hamill. Dokázal, že stejně jako sympaťáka zvládne s přehledem i padoucha a od té doby se stal hlavním hlasem animovaného Jokera – namluvil ho i ve videohrách, a také v nejnovějším animovaném filmovém zpracování Batmanových příběhů: Batman: The Killing Joke (2016).

Heath Ledger, Temný rytíř (The Dark Knight, 2008)

Heath Ledger, Temný rytíř (The Dark Knight, 2008)
Temný rytíř měl premiéru šest měsíců po Ledgerově smrti. Tato smutná okolnost zůstane navždy s filmem spjatá. Právě díky jeho výkonu v roli Jokera je Ledger mnohými považován za nejodvážnějšího herce své generace. Jeho Joker začal tam, kde všichni ostatní skončili – u čiré zábavy ze sadismu. Jeho výkon byl ohromující a děsivý, a svou intenzitou byl přirovnáván k herectví Marlona Branda.

Jared Leto, Sebevražedný oddíl (Suicide Squad, 2016)

Jared Leto, Sebevražedný oddíl (Suicide Squad, 2016)
Hrát padoucha ve filmu plném padouchů není úplně jednoduché – musíte mít něco, čím se odlišíte. A Jared Leto jako Joker ve filmu Sebevražedný oddíl to má – jeho démonický hiphopový ďáblík s mrtvolnýma očima a ústy plnými stříbrných zubů dokáže rychle přepínat z úsměvu do vražedné grimasy. Jeho Joker je zároveň první, kdo má přítelkyni – psychotickou panenku Harley Quinn v podání Margot Robbie.

Anketa

Který představitel filmového Jokera je nejlepší?

Cesar Romero 4
Jack Nicholson 106
Mark Hamill 9
Heath Ledger 277
Jared Leto 112
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!