Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Beatles za den ovládli žebříček digitálního stahování, pět alb je v Top 20

Kultura

  11:15
LOS ANGELES - Impozantním způsobem vstoupily skladby skupiny Beatles do žebříčku iTunes. Jen den poté, co společnost Apple poprvé nabídla písně legendární britské kapely v tomto obchodě s digitální hudbou, se pět klasických alb Beatles dostalo mezi dvacítku nejlepších.

Beatles v začátcích kariéry. foto: Reprofoto

Největší zájem je o album Abbey Road, za ním následuje The White Album a Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band. V žebříčku singlů se během prvních 24 hodin od zpřístupnění rychle uchytily Here Comes the Sun, Let it Be a Blackbird, které se vytrvale propracovávají nahoru mezi stovkou nejžádanějších nahrávek. Přesná čísla nákupu a stahování alb i singlů budou k dispozici příští týden.

Paul McCartney prohlásil, že je "fantastické vidět, jak jsou písně, které jsme původně vydali na vinylu, přijímány v digitálním věku se stejnou láskou, jako když se objevily poprvé". Bubeník Ringo Starr uvedl, že ho "hlavně těší, že se ho konečně lidi přestanou ptát, kdy budou Beatles na iTunes" a vdova po Johnu Lennonovi poznamenala, že je to vhodný krok v roce, kdy by Lennon oslavil 70. narozeniny.

Společnost Apple zařadila skladby Beatles do nabídky v úterý po dlouhých vyjednáváních s nahrávací společností EMI a zástupci kapely. Lidé v zemích, kde je obchod iTunes dostupný, si nyní mohou koupit a do svých počítačů či hudebních přehrávačů stáhnout jednotlivá alba skupiny a třeba i její kompletní diskografii. Ve Spojených státech komplet přijde zájemce na 149 dolarů (zhruba 2700 korun). V Česku není hudba z iTunes dostupná. Někteří uživatelé si proto zakládají účty v jiných zemích, například pomocí dárkových certifikátů.

Beatles i zhruba 40 let po svém rozpadu patří k nejprodávanějším hudebním interpretům. Jen ve Spojených státech dosud prodali téměř 177 milionů alb. O jejich desky je zájem i přes celkový pokles odbytu hudby v posledních letech.

Apple spustila iTunes Store v roce 2003, a přispěla tím ke změně způsobu prodeje hudby. Lidé si z iTunes, jejichž katalog má přes 12 milionů titulů, stáhli již více než deset miliard nahrávek.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...