Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

‚Bella Ciao!’ loučí se lupiči z Papírového domu. Dojmy ze závěrečných dílů seriálového fenoménu

Ikonické masky Dalího už v závěrečných dílech seriálu jen tak neuvidíte. foto: Profimedia.cz

Recenze
Seriálový fenomén Papírový dům (La Casa de Papel) nepolevuje v napětí ani v posledních dílech. Netflix se s jedním ze svých hitů rozloučil důstojně i přes fakt, že zbytečné hraní na emoční strunu si neodpustil. Článek obsahuje vyzrazení děje předchozích sérií.
  20:14

Papírový dům byl po celých svých pět sérií ukázkovou definicí takzvaného binge-watchingu, tedy až chorobném „zhltnutí“ celého produktu za krátký časový úsek. V seriálu se neustále něco děje, plány se vrší na plány, (anti)hrdinové prohrávají, aby se pak triumfálně dostali zpět na vrchol. Celý seriál je tak 41 hodin toho nejšťavnatějšího a divácky nejvděčnějšího, co ve světě filmu dokázali například Dannyho parťáci

První část páté série skončila v podstatě třemi neuzavřenými příběhovými linkami - Profesor (Álvaro Morte) má přímo ve svém úkrytu úhlavního nepřítele, inspektorku Sierrovou (Najwa Nimri). Partička přímo v centrální bance musela čelit zuřivému útoku jednotky velitele Sagasty (José Manuel Seda), při kterém zahynula Tokio (Úrsula Cobreróová). V retrospektivních pasážích zase Berlín (Pedro Alonso) naverboval svého vlastního syna do služeb zločinu, ale nebylo jasné, jak události souvisí s tím, co se děje v současnosti. 

Seriál Papírový dům (2017-). Tvůrce: Álex Pina.
Seriál Papírový dům (2017-). Tvůrce: Álex Pina.

Smrt hlavní hrdinky a vypravěčky celého příběhu znamenala, že druhá polovina páté série nebude mít jednoduchou cestu do srdcí diváků. Ačkoliv nových pět dílů nenabízí podobně emocemi nabitý moment, přesto si tvůrci přichystali jiná překvapení. Velký prostor k osobnímu rozvoji dostávají inspektorka Sierrová a velitel celé „protizlodějské“ operace plukovník Tamayo (Fernando Cayo).

Skutečným vrcholem nových dílů je ale ale samotná koncovka loupeže, kdy by se za za plán, jak dostat zlato z centrální banky, nemuseli stydět ani takové mozky jako Agatha Christie a Jo Nesbø. Plán zlodějů je kouzelně naivní a v realitě neproveditelný, ale v seriálovém podání je geniální a vizuálně velkolepý.

Papírový dům ani ve svém finiši neztratil dech. Pohádka skončila, finále je sladké a uspokojivé. Je ale otázka, zda by něco podobného fungovalo i napodruhé, když má divák pocit, že už viděl snad vše, co mu daný žánr může nabídnou. Fakt, že Netflix otevřeně chystá spin-off s Berlínem v hlavní roli, znamená, že se o tom již brzy přesvědčíme. 

Papírový dům - 5. série, 2. část

Akční / Krimi / Thriller / Mysteriózní
Netflix, od 3. prosince

Tvůrci: Álex Pina
Režie: Jesús Colmenar, Koldo Serra
Scénář: Álex Pina, Javier Gómez Santander
Kamera: Migue Amoedo
Hudba: Manel Santisteban, Iván Martínez Lacámara
Hrají: Pedro Alonso, Úrsula Corberó, Álvaro Morte, Miguel Herrán, Alba Flores, Itziar Ituño