Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Berlinale vyhrál film o policejním násilí

Kultura

  11:30
BERLÍN - Filmový festival Berlinale vyhlásil vítězné filmy 58. ročníku. Zlatého medvěda překvapivě získal rozporuplný brazilský snímek Tropa de Elite o policejním násilí. Favoritem byl film o bezohledném ropném magnátovi Až na krev navržený na osm Oscarů.

Padilha (Elitní četa). foto: ČTK

Vítězství brazilského filmu Tropa de Elite (Elitní četa) bylo nečekané. Odborníci i veřejnost zřejmě očekávali vítězství filmu Až na krev, který ale získal Stříbrného medvěda za nejlepší režii. Cena připadla Paulu Thomasu Andersonovi.

Překvapivý vítěz Berlinale zachycuje boj elitních policejních jednotek
proti drogovým gangům v Rio de Janeiru. Film mladého režiséra Josého Padilhy budí rozporuplné reakce hlavně kvůli množství násilných scén. V Brazílii chtěla film po jeho loňském uvedení do kin zakázat tamní policie, o níž snímek podává nelichotivý obrázek. "Chtěli jsme změnit situaci v Brazílii. V tom film pomáhá," tvrdí však producent oceněného snímku Marcos Prado.

V brazilských kinech však snímek běží v sestříhané podobě, neboť v původní metráži údajně obsahoval neúnosné množství brutálních scén. Na ilegálně vypálených DVD přitom delší verzi filmu vidělo v Brazílii odhadem na 12 milionů lidí.

Nebodovaly jen "politické" filmy

Velkou cenu poroty dostal jediný dokumentární film v hlavní soutěži.
Americký snímek Standard Operating Procedure postavil jeho autor Errol Morris na rozhovorech s trýzniteli iráckých vězňů v nechvalně známé věznici Abú Ghrajb u Bagdádu.

Stříbrného medvěda za nejlepší scénář dostal Wang Siao-šuaj za film Věříme v lásku. Příběh vypráví o manželské dvojici, která už společně nežije, ale najednou je spojuje krutá diagnóza jejich dcery, jež onemocní leukemií. Největší nadějí pro její vyléčení by bylo, kdyby dostala tkáň od svého bratříčka, který se ovšem teprve musí narodit.

Největším favoritem na Zlatého medvěda byl před vyhlašováním cen film Až na krev, který už běží v amerických kinech a byl nominován na osm Oscarů, které se budou vyhlašovat příští víkend.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!