Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Beseda u bigbítu aneb Jak objevit talenty i bez Myspace

Slovensko

  6:00
PRAHA/TASOV - Dvoudenní přehlídka s matoucím názvem Beseda u bigbítu, která začíná dnes v Tasově u Veselí na Moravě, znovu zkouší nabídnout „tak trochu jinou kulturu“.

Kapela Wandy Johnson: LaMont, Eddie, SCS, Wanda foto: David Hartung

Většina domácích hudebních festivalů svým programem připomíná spolužáky, kteří v honbě za dobrým výsledkem od sebe opisují, jak jen to jde. Opravdu populární skupiny tak hrají v létě "trojáky" neboli tři vystoupení v jednom dni. Organizátoři Besedy u bigbítu v Tasově opakovaně dokazují, že to jde i jinak.

Na první pohled to může působit naivním a sebezničujícím dojmem, ale odměna v podobě nadšeného publika z domácké atmosféry, neopakovatelného genia loci a hlavně důvodu, proč se kdysi jezdilo na festivaly – totiž objevit nová zajímavá jména i jinak než ze serverů YouTube nebo Myspace – je podle ohlasů na webu sladká.



Letošní, už sedmnáctý ročník festivalu nabízí pestrou směs zajímavých populárních i zcela neznámých jmen, bez ohledu na žánry. A co je také důležité – celá řada zahraničních hostů je důkazem, že akce dávno překročila svým významem formát lokální přehlídky. Veškeré potřebné informace a detailní program najdou zájemci na www.zebrinak.org.

Temný síly s Lesní zvěří
Velké nadšení z účasti vloni neskrýval francouzský jazzman Eric Truffaz. Letos asi největší hvězdou budou americká soulová a bluesová zpěvačka Wanda Johnson nebo německý elektronický vizionář a bavič Felix Kubin. Chybět ale nebude ani maďarská world music Besh o'droM, polský mix elektroniky a hip-hopu Napszyklat a celá řada hostů ze Slovenska.



Žánrový mix pak neminul ani domácí vystupující – kytaroví Pavilon M2, temné síly elektronických Sporto, poklidné plochy Lesní zvěře, písničkový Jan Budař, alternativní OTK, metaloví Sad Harmony, alter-folkoví Hm... a jako bonus mezi tím vším Anna K.

Festival bude probíhat na dvou scénách, začínat se bude dnes v 16:30 a končit až nad nedělním ránem. Vstupné na oba dny je 399 Kč a deset korun z každé vstupenky jde nadaci Člověk v tísni.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!