Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Besser: Ředitel archivu manažersky pochybil

Kultura

  15:00
PRAHA - Za odvoláním ředitele Národního filmového archivu Vladimíra Opěly jsou závažná manažerské pochybení, uvedlo ministerstvo kultury. O Opělově odvolání jako první informovaly Lidové noviny.

Ministr kultury Jiří Besser a vedoucí jeho tiskového odboru Stanislav Brunclík foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Ministr Jiří Besser Opělu odvolal už 11. listopadu. Koncem minulého týdne bylo vyjádření ministerstva k tomuto kroku ještě velmi mlhavé: vedoucí tiskového odboru Stanislav Brunclík LN sdělil, že pokud ví, došlo ze strany vedení NFA k "jistému finančnímu pochybení, čímž nemá být řečeno, že by se snad obohatil ředitel Opěla.“

Nyní ministerstvo kultury hovoří o Opělových zásadních a opakovaných manažerských pochybeních. "Více než 3,5 milionu korun z peněz daňových poplatníků vyplatil NFA soukromému subjektu na základě absolutně neplatných dokumentů za práci, která minimálně z podstatné části nebyla a ani nemohla být nikdy provedena," uvádí se ve zprávě zveřejněné na stránkách ministerstva. Ministr Besser dočasným řízením NFA pověřil prvního náměstka Františka Mikeše.

"Nikdo nechce zpochybnit obrovské zásluhy a širokou odbornost pana Opěly, ale jde skutečně o vážné manažerské selhání, které se nedá přejít mávnutím ruky. V současné době pokračujeme v kontrole a analyzujeme smluvní vztahy, které se přímo či nepřímo dotýkají i velkých investičních akcí v rámci NFA," komentoval to ve zveřejněné zprávě Mikeš.

Od počátku neplatné listiny

Podle ředitele odboru vnitřní správy a investic Miloše Philippa Štrajta má ministerstvo v k dispozici listiny, kterým na první pohled chybí tak podstatné náležitosti, jako je řádně vymezené dílo či předmět díla. "Platily se miliony za něco, k čemu chybí právní titul, co reálně neexistuje. Pochopitelně jsme si nechali udělat i právní rozbor, který potvrzuje závěr, že listiny jsou od počátku neplatné," dodal Štrajt.

Dokumenty podepsané mezi ředitelem NFA Vladimírem Opělou a společností Architektonický ateliér OMICRON-K, za kterou je podepsán Martin Kotík, byly uzavřeny v listopadu 2009 a v lednu 2011. Oba na částku ve výši téměř dvou milionů korun plus DPH. Oba v režimu podlimitní veřejné zakázky, jak ji definuje platný zákon. V případě první listiny byla vyplacena v průběhu let 2009 a 2010 celá částka. Z druhé listiny stihl NFA vyplatit 1.248.000 Kč do srpna 2011, kdy další platby zastavila ministerská kontrola. "Jde o dokumenty, které jsou v běžném režimu ministerstvu kultury předkládány pouze k archivaci a jsou v gesci jednotlivých příspěvkových organizací jako investora. Na tyto konkrétní případy jsme se dostali na základě indicií, které vyplynuly z jiného případu," vysvětlil Štrajt.

Diskriminační podmínka

V srpnu 2008 byla odstartována akce s názvem Národní filmový archiv - sídlo, jehož investorem je NFA a správcem ministerstvo kultury. V současné době je na bodu nula. Výběrové řízení na zhotovitele projektové dokumentace pro stavební řízení, realizaci stavby, výběr zhotovitele stavby a skutečného provedení stavby zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli stanovení diskriminačních podmínek zadavatelem, tedy NFA.

"Z dokumentace vyplývá, že ministerstvo jako správce investice v hodnotě téměř 350 milionů korun na diskriminační podmínku ve výběrovém řízení předem upozornilo, v březnu 2010 nařídilo, aby byla odstraněna. Toto nařízení NFA nerespektoval," uvedl Štrajt. Odbor investic MK teď analyzuje možnosti komplexního řešení obou projektů v hodnotě téměř 600 milionů Kč.

Vladimír Opěla měl podle původní dohody s ministrem skončit ve funkci k 30. červnu 2011. Ten ovšem nakonec vyhověl přání 72letého ředitele, že setrvá ve funkci do konce letošního roku. "Manažerské pochybení jeho konec v čele NFA pouze urychlilo," dodal Besser.

Autoři: ,