Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Beyoncé, držitelka deseti Grammy, míří do Prahy

Kultura

  11:18
PRAHA - Americká zpěvačka a jedna z největších hvězd současného rhytm & blues Beyoncé vystoupí 30. dubna v Praze O2 Areně. Sedmadvacetiletá Beyoncé je držitelkou deseti prestižních cen Grammy, prosadila se ale také se ve filmu a slaví úspěchy i jako módní návrhářka.

Beyoncé letos v dubnu v New Yorku. foto: ČTK

Beyoncé navštíví Prahu v rámci turné k aktuálnímu albu I Am... Sasha Fierce. Zpěvačka slibuje velkolepou show a doprovodnou kapelu složenou ze samých žen. Předskokanem bude Marek Ztracený.

Kariéra s Destiny´s Child

Beyoncé vstoupila na hudební scénu v roce 1997 se skupinou Destiny's Child. Tota dívčí skupina ovládala na přelomu tisíciletí přední příčky hitparád. Skupina, která prodala více než 50 milionů desek, získala tři gramofonky Grammy.

Poslední album vydala v roce 2004, poté se její členky pustily na sólové dráhy v rozličných sférách showbyznysu.

Úspěšná sólová dráha ji vynesla Grammy

První samostatná deska Dangerously in Love, která vyšla v roce 2003, se ihned dostala na první místo prodejnosti v USA. Při udělování Grammy za rok 2004 si Beyoncé odnesla hned pět ocenění včetně označení za nejlepšího mezinárodního umělce.

Její druhé album B'day vyšlo v září 2006. Opět opanovalo hitparády a Beyoncé vyneslo další Grammy.

Třetí album nazvané I Am Sasha Fierce, které se chce záměrně lišit od divokého funku jejích předchozích multiplatinových desek, se objevilo na konci loňského roku.

Nominace na Zlatý glóbus

Beyoncé je známá i jako herečka - mihla se v nové verzi Růžového pantera a zahrála si v komedii Austin Powers - Goldmember a v muzikálu Dreamgirls, který byl inspirován životním příběhem Diany Rossové. Za tuto roli byla Beyoncé nominována na Zlatý glóbus i na Grammy.

V roce 2008 natočila film Cadillac Records, ve kterém ztvárnila roli slavné zpěvačky Etty Jamesové.

Nejlépe oblékaná žena světa

Beyoncé je nejen v USA ostře sledovanou celebritou a ani pod drobnohledem všemožných médií si nevede špatně.

Bývá řazena k nejlépe oblékaným ženám světového showbyznysu. A to i díky tomu, že se občas objevuje ve vlastních modelech. V roce 2006 dokonce uvedla společně se svou matkou na trh značku House of Dereon, která se zaměřuje na oblečení pro mladé ženy.

Beyoncé, která se narodila 4. září 1981 v texaském Houstonu jako Beyoncé Giselle Knowlesová.

Svůj dlouholetý vztah s raperem Shawnem Carterem, který vystupuje pod uměleckým jménem Jay-Z a který má nemalý podíl na její úspěšné kariéře, završila před rokem svatbou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!