Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bezdomovci na scénu! Ostravská scéna Aréna uvede originální hru

Kultura

  8:06
OSTRAVA - UVNITŘ FOTKY A VIDEO. Premiéru hry ostravského autora Tomáše Vůjtka Brenpartija uvede v sobotu 31. listopadu soubor ostravského divadla Komorní scéna Aréna.

Premiéra hry Tomáše Vůjtka Brenpartija se uskuteční 31. října v Ostravě. foto: ČTK

Na divadelních prknech tak znovu ožijí osudy skutečných postav, bezdomovců, kteří během hospodářské krize v 30. letech minulého století žili na ostravských struskových haldách. Tam si vytvořili vlastní stát a řídili se vlastními zákony. Sami si říkali Brenpartija.

Bezdomovci haldu sálající teplo obývali i přes zákazy úřadů a hutních firem. Vytvořili si společenství a společně ve velkém popíjeli denaturovaný líh. Kolem jejich existence kolovala řada legend. Často se o členech skupiny psalo v novinách. Bezdomovci dokonce poslali diplomatickou nótu podnikateli Baťovi, po kterém žádali, aby jeho letadla přestala létat přes svobodné území státu Halda.

Průběžná O(s)trava krve
Autor hry a zároveň dramaturg představení se inspiroval v textu ostravského spisovatele Věnceslava Juřiny Zpráva o státu Halda. Juřina se osudům lidí z území "ostravských Karpat", jak se haldám říkalo, hodně věnoval. Brenpartija je jakýmsi volným pokračováním mnohem starší hry komorní scény, kterou byla Průběžná O(s)trava krve. "Brenpartija ale má ucelenější dramatickou formu. Jde o celistvý příběh s dějovou linkou," řekl s tím, že Průběžná O(s)trava krve byl spíše jen sled různých komických epizod, které se vázaly k průmyslové Ostravě.

V ostravských divadlech a na dalších scénách je nyní uváděno hned několik her s tematikou staré Ostravy. V Dole Michal se hraje představení Zdař Bůh, v Divadle loutek Ostrava zase představení podle známé knihy Deník Ostravaka a Divadlo Petra Bezruče zase připravilo hru Bezruč. "Nyní je hlad po těchto tématech. Zajímají se o ně hlavně mladí lidé, kteří už nemají ve vztahu k Ostravě žádné předsudky," řekl dnes novinářům režisér představení Janusz Klimsza. "Už se za to nestydíme a dokážeme se přihlásit ke svým kořenům," doplnil Vůjtek.

Autoři:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...