Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Biografie Petra Nováka míchá fakta s klepy typu jedna paní povídala

Kultura

  15:56
Knižní portrét Petra Nováka (1945-1997), nazvaný podle jedné z jeho nejpopulárnějších písní Klaunova zpověď, vychází v roce, kdy by se zpěvák a skladatel dožil pětašedesáti let. Na smutečním oznámení stálo, že zemřel komediant. Bylo mu teprve dvaapadesát.

Kniha Miroslava Graclíka a Václava Nekvapila Petr Novák Klaunova zpověď foto: Reprofoto

Pokud bychom měli najít důvod, proč číst knihu o Petru Novákovi z pera autora Miroslava Graclíka (naposledy vyšla jeho Jiřina Švorcová, před tím už ale knižně vytěžil osobnosti například Ivety Bartošové, Mariky Gombitové, Marie Rottrové, Dády Patrasové a dalších) a fotoreportéra Václava Nekvapila, pak možná pro doslovný přepis zprávy slovenského příslušníka tehdejší Státní bezpečnosti o situaci na Bratislavské lyře 1969.

Petr Novák - Klaunova zpověď

Miroslav Graclík / Václav Nekvapil:
Petr Novák Klaunova zpověď

Praha
Nakladatelství XZY
2010 513 str

Podrobně se rozepisuje o "mimořádné atmosféře a situaci, která se projevila v hlubokých vnitřních rozporech, ať už mezi vedoucími činiteli, zpěváky, respektive různými institucemi zainteresovanými na organizaci festivalu". Podle tohoto "experta" bylo v anonymní soutěži - vzhledem k vnitropolitickému vývoji v Československu - pět sporných písní. Poroty si s nimi snadno poradily a Čs. televize zkrátka soutěžní večery nevysílala, což vyvolalo vzrušené reakce autorů i interpretů. Petr Novák tehdy vyhlásil na koncertě minutu ticha za Jana Palacha (a estébák si jej spletl ve své zprávě s Pavlem Novákem), Marta Kubišová "vykřikovala různé často urážlivé výroky proti vedení festivalu, televize apod.". Neškodí si po čtyřiceti letech připomenout, jak se v Československu žilo i v oblasti politicky zdánlivě tak okrajové, jako je populární hudba.

Převzít, co napsali jiní
Kniha Petr Novák Klaunova zpověď spolu se životními peripetiemi nekonvenčního zpěváka, spoluzakladatele skupiny George and Beatovens, jenž se proslavil naivně upřímnými moralitami (Povídej, Budu chodit po špičkách, Náhrobní kámen, Klaunova zpověď a mnoho dalších písní), které se hrají dodnes, třebaže jejich interpret zemřel už před třinácti lety, připomíná mimoděk i stav populární hudby od druhé poloviny šedesátých let minulého století až po Novákovu smrt v roce 1997. Přesněji: prostřednictvím svědectví kolegů a přátel, rozhovorů z velké části uveřejněných během desetiletí Petrovy kariéry a článků o něm napsaných, sestavuje mozaiku faktografie a dojmologie, nezřídka na pomezí klepů s výpovědní hodnotou jedna paní povídala, podpořenou ovšem spoustou fotografií.

Kniha Miroslava Graclíka a Václava Nekvapila Petr Novák Klaunova zpověďDozvíme se cosi o partnerkách Petra Nováka (třeba o Janě Robbové, nejvíc ovšem o jeho "osudové" ženě Evě Jakoubkové), o jeho nejistotách, depresích, nechutenství, jež bylo pravděpodobně variantou mentální anorexie, o vlnách euforie a skleslosti, o lupence, kterou těžce nesl a nosil proto bílé rukavice, o marné snaze udělat něco se životem, doplnit si vzdělání atd. Ovšem to všechno naťuknuté jen povrchně, bez hlubších souvislostí. O muzikologickém vhledu do jeho kariéry ani nemluvě. Zřejmě novou informací je svědectví Iva Plicky, Novákova zásadního textaře, o nejasném (či spíše nevyjasněném) způsobu převzetí autorských práv po něm.

Papír - nůžky - lepidlo
Poté, co zpěvák už řadu let nežije a neexistují ani jeho nejbližší, kteří by se mohli snad ohradit, se na jeho nonkonformním osudu popásli už mnozí, od bulvárních plátků přes víceméně bulvární televizní pořady, všelijaké třinácté komnaty jeho i Petrovy exmanželky herečky Evy Jakoubkové. Všichni si všímali zejména "ďábla alkoholu", který je provázel až k smrti. Kniha Klaunova zpověď není bohužel výjimečná v tom, že by tyto zdroje pominula. Naopak, využívá jich v podstatě bez komentáře, stejně tak články a zpěvákovy dobové rozhovory. Metoda papír - nůžky - lepidlo, v době elektronické ještě o hodně snadnější, zřejmě funguje jako nejjednodušší autorský přístup, jak "vystihnout" osobnost známého umělce. Převzít, co už jiní napsali (třeba podrobný nekrolog Pavla Vrby z Melodie), doplnit o další rozhovory, přidat fotografie, ukázku autorova rukopisu, diskografii a filmografii a také co možná nejvíc tabulek (například pořadí písní všech ročníků Zlatých -Českých slavíků).

Když už autor najde žijícího svědka kariéry Petra Nováka, vytěží jej nejen v hledání souvislostí v Novákově životě. Uveřejní zřejmě všechno, co si spolu povídali, téma Petr Novák s klidem rozšíří na další osoby, které zpovídá. Že tu dostal svou kapitolu reemigrant Ivo Plicka, má logiku, Nováka znal a psal mu texty na tělo. Byl nejspíš jedním z mála, kteří poznali Petrovu podstatu co nejblíž. Podobně logické se zdá zařazení svědectví zpěvačky Věry Wajsarové, se kterou Petr Novák šest let koncertoval a nahrával. Ale dozvíme se také třeba "odkud se vzaly sestry Langerovy" jinak, které s Novákem spolupracovaly jen několik měsíců, přesto se v knize ocitl například rozhovor o jejich vystupování v Sovětském svazu. Hodně materiálu, bohužel nestejné kvality, na jedné hromadě. Nijak zvlášť utříděný, důležité informace vedle nepodstatných (například podrobnosti o chodu fan klubu s otázkami typu Platil se nějaký členský poplatek atd.). Banální provozní rozhovory, u nichž jedinou záminkou je fakt, že zpovídaní Petra Nováka osobně znali. A pochopitelně, jak už je u knížek tohoto typu obvyklé, nechybí ani zdvořilé odstavečky Petrova hodnocení od kolegů. A kniha, celkem obsáhlá, je hotova.

Jestli může být někomu přínosem, posoudí snad nejlíp fanoušci Petra Nováka. Je jich stále ještě dost. I je by však měla varovat v knize četnost titulků, mezititulků, návodných otázek, nepodstatných vzkazů, citací či detailů, jež mají navodit zdání autenticity. Jako obvykle, všechen ten materiál by bylo záhodno znovu protřídit, vypustit zbytečnou "vatu", zkoncentrovat a podle jasné koncepce teprve portrét Petra Nováka vystavět. Trvalo by to ovšem déle a knih by pak autor stihl napsat o něco míň.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.