Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Björk vystoupila na Colours of Ostrava. Pracovala se západem slunce

Kultura

  21:21
OSTRAVA - V Ostravě ve čtvrtek večer před publikem čítajícím přibližně 29 000 lidí vystoupila islandská zpěvačka Björk. Zazpívala na festivalu Colours of Ostrava. Na stejné akci měla extravagantní umělkyně vystoupit už v roce 2012, ale tehdy s odvoláním na zdravotní důvody svůj koncert zrušila. Na letošních Colours of Ostrava představila společně s sedmatřicetičlenným týmem, který ji doprovází, nové album Vulnicura.

Björk: Vulnicura foto: ONE LITTLE INDIAN

Před třemi lety měla Björk v Ostravě představit multimediální projekt Biophilia. Letos vystoupila s početnou kapelou a bezmála patnáctičlenným smyčcovým orchestrem. Nové album Vulnicura natočila na Islandu s venezuelským producentem elektronické hudby zvaným Arco (vlastním jménem Alejandro Ghersi).

Fanoušci čekají na hlavní hvězdu festivalu Colours of Ostrava, islandskou zpěvačku Björk.

Fanoušci čekají na Björk.

Zpěvačka spojující žánry

Narodila se 21. listopadu 1965 v Reykjavíku do rodiny islandských hippies. Od pěti let hrála na klavír, flétnu a zpívala. V jedenácti se stala islandskou popovou hvězdičkou, v roce 1986 členkou kultovní islandské skupiny The Sugarcubes, s níž o čtyři roky později koncertovala v Praze. V první polovině 90. let natočila úspěšná sólová alba Debut a Post.

Björk ve svých písních spojuje vlivy elektronické a vážné hudby, tvrdého rocku i folkloru.

Projekce při koncertu na Colours of Ostrava nabídly vizuály, které vznikly pro nadcházející jarní výstavu Björk v MoMA (Museum of Modern Art) v New Yorku.

Další hvězdy festivalu

Festival potrvá do neděle. Vystoupí na něm i jedna z nejúspěšnějších britských rockových kapel Kasabian a britští držitelé Grammy Clean Bandit, kteří kombinují taneční hudbu se smyčcovou klasikou. K dříve potvrzeným jménům patří například St. Vincent, Mika, Caribou, José González či The Cinematic Orchestra. Vystoupí fenomenální mexická kytarová dvojice Rodrigo y Gabriela, jejíž divoké latinskoamerické rytmy zní na největších světových festivalech i ve filmech včetně Pirátů z Karibiku.

K tradičním 13 scénám do programu přibude electro stage věnovaná současné elektronické hudbě. Bude otevřena v jednom ze sálů zrekonstruovaného Dolu Hlubina, kam se Colours of Ostrava po roce vrátí. Velkým lákadlem pro návštěvníky má být nástavba na vysoké peci, která nabídne ve čtyřech patrech ve výšce od 60 do 70 metrů nad areálem zajímavou vyhlídku, kavárnu, klub a terasu.

 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!