Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Blíží se ‚filmovka‘ v Hradišti. Uvede světovou premiéru Sedláčkova Jana Palacha

Kultura

  5:00
PRAHA/UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Už čtyřiačtyřicátý ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti přivítá světovou premiéru Sedláčkova Jana Palacha. Ve snímku autor zachycuje poslední měsíce a týdny života studenta filozofické fakulty Univerzity Karlovy, který se v roce 1969 rozhodl na protest proti sovětské okupaci Československa obětovat svůj život.

Letní filmová škola foto: lfš

„Jsem moc rád, že po filmu Rodina je základ státu uvedu na Letní filmové škole opět ve světové premiéře svůj nový film Jan Palach, který je zatím nejvážnějším snímkem, jaký jsem natočil. Můžu si jen přát, abych se vrátil do podobné atmosféry, jaká mě kdysi vykopla do světa a dala mi sebedůvěru, že nejsem jen další marnost v naší pomíjivé filmařské branži,“ řekl režisér očekávaného snímku Robert Sedláček.

O LFŠ:

Filmové projekce probíhají v sedmi sálech (vstup s akreditací nebo vstupenkou) a ve dvou letních kinech (přístupné zdarma).

zdroj: https://lfs.cz

Film bude mít distribuční premiéru 21. srpna, tedy přesně padesát let od vpádu vojsk Varšavské smlouvy na území tehdejšího Československa.

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se koná po čtyřiačtyřicáté, a to od 27. července do 5. srpna, uvede letos i další předpremiéry. Namátkou půjde o „svéráznou poetickou komedii“, jak píší organizátoři filmového festivalu, s názvem Odborný dohled nad výkladem snu režiséra Pavla Göbla.

Předpremiéru čeká také psychologický thriller o pronikání moderních technologií do našeho soukromí Důvěrný nepřítel Karla Janáka, debut Beaty Parkanové o nástrahách života s Jenovéfou Bokovou, Jaroslavou Pokornou a Alenou Mihulovou Chvilky a účastníky letošní karlovarské soutěže, minimalistickou studii rozpadu těla a vztahu režiséra Adama Sedláka Domestik či zimní road movie Všechno bude Olma Omerzu, jednoho z nejvýraznějších talentů současné české kinematografie. Ten si z Karlových Varů odvezl cenu za režii.

Ghobadi převezme cenu

Do Uherského Hradiště, jakožto vedle Karlových Varů další české filmové „mekky“, dorazí i Bahman Ghobadi. Přiveze svůj film Želvy mohou létat, který Asociace českých filmových klubů uvedla před deseti lety do české distribuce v rámci Projektu 100. Ghobadi při této příležitosti převezme Výroční cenu Asociace českých filmových klubů.

Bahman Ghobadi na zahraničních festivalech prorazil v roce 1999 krátkým dokumentem Žít v mlze. Vzápětí na něj navázal celovečerním debutem Čas opilých koní. „Bahman Ghobadi je klíčovou osobností íránského i kurdského filmu, jejíž hlas zní a filmy rezonují na všech velkých světových festivalech. Pro LFŠ je nesmírnou ctí přivítat po Abbasi Kiarostamim a Mohsenu Makhmalbafovi dalšího klíčového tvůrce z tohoto kinematograficky fascinujícího prostoru,“ shrnul hlavní dramaturg festivalu Jan Jílek přínos režiséra pro kinematografii.

Letní filmová škola bude hostit také velká jména nejen české kinematografie. Do Hradiště přijede 29. 7. – 3. 8. 2018 jeden z nejslavnějších evropských režisérů, vítěz Zlaté palmy z Cannes, Zlatého lva z Benátek a držitel Řádu britského impéria Mike Leigh, který natočil řadu snímků oscilujících mezi britským sociálním realismem a svébytnou autorskou stylizací. 

O historii festivalu:

Myšlenka pořádání letního filmového semináře určeného pro zástupce filmových klubů vznikla už v šedesátých letech. 

První takové setkání proběhlo v roce 1964 v Čimelicích a zúčastnilo se ho necelých padesát filmových nadšenců. Promítaly se kvalitní umělecké filmy, na které divák v běžné distribuci nemohl narazit, přednášky vedli naši přední filmoví odborníci. Cílem bylo umožnit setkání organizátorů a lektorů filmových klubů a prohloubení jejich odborného vzdělání.

Původní akce, uzavřená jen pro členy filmových klubů, se postupně rozrůstala. Dnes je Letní filmová škola jednou z nejzásadnějších kulturních akcí hostících na přelomu července a srpna tisíce filmových fanoušků.

zdroj: lfš

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...