Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Bluesový král John Mayall zahraje v Praze

Kultura

  12:07
PRAHA - Po loňském společném koncertu s B. B. Kingem se 13. listopadu do Prahy vrátí John Mayall. Hudebník považovaný za krále britského blues své umění předvede v Divadle Archa

John Mayall při vystoupení v Praze v roce 2008 foto: archiv LN - Pavel Wellner

Kytarista, zpěvák a hráč na klávesy a foukací harmoniku si na samostatném vystoupení v metropoli naposledy zahrál před dvěma lety ve zcela zaplněném Lucerna Music Baru, kde představil nové album Thought i nové mladé spoluhráče.

"Mayall je živoucím důkazem toho, že i v devětasedmdesáti letech se dá hrát blues plné energie, které baví a zajímá diváky," uvedl za pořadatele Jiří Sedlák.

Král britského blues John Mayall

Narodil se v roce 1933 poblíž Manchesteru. Studoval výtvarnou školu. Počátkem 60. let založil kapelu The Bluesbreakers, v níž se vystřídala řada slavných muzikantů. Její nejslavnější éra nastala v roce 1966, když byl jejím kytaristou Eric Clapton, s nímž kapela nahrála své posluchači i odborníky nejvíce ceněné nahrávky. "John Mayall představoval pro mnoho muzikantů obrovskou školu," podotkl Clapton. Kromě Claptona a jeho pozdějšího spoluhráče z Cream Jacka Brucea skupinou dále prošli například Mick Fletwood či Mick Taylor, který později působil v Rolling Stones.

Mayall v roce 2010 absolvoval krátké turné po České republice. Vystoupení slavného bluesmana v Česku provázely zaplněné sály, stejně jako dva roky předtím v pražském klubu Retro Music Hall i pražské hale Folimanka v roce 2007. "Blues zachycuje opravdové emoce, které jsou společné všem lidem. Jeho hudební struktura je přitom v podstatě velice jednoduchá, a přesto působí navzdory všem jazykovým bariérám," charakterizoval před časem svůj styl Mayall.

Autoři: ,