Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Bob Dylan, nebo válka v Iráku?

Kultura

  8:08
BENÁTKY/PRAHA - V sobotu označí porota filmového festivalu v Benátkách snímek, který považuje v letošní nabídce za nejcennější. Mnozí filmoví kritici jsou si ale už prakticky jistí, že tentokrát zvítězí film věnovaný válce v Iráku.

Richard Gere (vlevo) ztvárnil ve filmu I´m not There Boba Dylana. Vpravo režisér snímku Todd Haynes foto: AFP

V soutěži jsou takové hned dva - z nich větší rozruch vyvolala rekonstrukce válečného zločinu amerických vojáků s názvem Redacted (Redigováno) od režiséra Briana De Palmy. Podle listu Corriere della Sera je film „kvalitní a je jako rána do žaludku“.

Naopak v americkém časopise Variety se objevily pochyby, zda pochvalné recenze hodnotí skutečné kvality, nebo jen aktuálnost námětu.

Druhý film o Iráku natočil Paul Haggis a nazval jej In the Valley of Ellah (V údolí Elah). Hlavní roli muže, jehož syn je zavražděn spolubojovníky z Iráku po návratu domů, hraje Tommy Lee Jones.

Bez šance na vítězství ovšem stále nejsou ani další filmy. Hovoří se například o snímku Michael Clayton, v němž George Clooney hraje „hasiče problémů“, který vykonává špinavou práci pro newyorskou právnickou firmu.

Francouzská agentura AFP zase jako jednoznačného favorita označuje snímek francouzského režiséra narozeného v Tunisku Abdellatifa Kechichea s názvem La graine et le mulet (Zrní a mezek), který vypráví o starém muži, jenž se rozhodl čelit nepřízni osudu a otevřít si na lodi restauraci specializovanou na kuskus.

Zájem diváků i kritiků vyvolal i film I’m Not There režiséra Todda Haynese. Jde o první hraný filmový portrét Boba Dylana, k jehož vytvoření dal slavný hudebník souhlas. Podle režiséra vyžaduje tento snímek zvláštní způsob vnímání: „Nechte jej proudit jako sen,“ poradil divákům.

Boba Dylana v různých fázích jeho života ztvárnilo celkem sedm herců. Například etapu, kdy se Dylan k nelibosti původních fanoušků proměnil z folkového písničkáře v hlučného rockera, dostala přidělenu Cate Blanchettová. Sotva se lze divit, že byla, jak uvedl režisér, rolí nejprve pořádně vyděšena. Richard Gere, který hraje Dylanovu „záhadnou“ podobu, označil scénář za „velmi bizarní“. „Člověk musel o Dylanovi skutečně něco vědět, aby mohl scénář dešifrovat,“ uvedl.

Název dala filmu píseň I’m Not There, jejíž nahrávka vznikla, když se Dylan zotavoval z motocyklové nehody. Podle režiséra píseň vystihuje celý film a jeho hlavního hrdinu: „Pokaždé, když se ho pokusíte dotknout, není tam.“

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč