Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Bobby McFerrin v Praze zahájil sérii vystoupení s filharmoniky

Kultura

  21:45aktualizováno  20. června 7:10
PRAHA - V doprovodu čtyř českých filharmoniků ve středu vpodvečer ve Dvořákově síni Rudolfina zkoušel své originální improvizace světoznámý instrumentalista a zpěvák Bobby McFerrin.

Bobby McFerrin a jeho jam session foto: ČTK

Zkouška bezprostředně předcházela prvnímu ze tří plánovaných koncertů. Přímo pro toto sólové vystoupení vznikl ve filharmonii čtyřčlenný ansámbl, s nímž se McFerrin na zkoušku připravoval. Jamovali a hrál si s hlasem, jak je u něj typické, nenechal se rušit ani přítomností několika kamer a fotografů.

"Je to úplně stejné jako každá improvizace, protože každý hudebník má svou schopnost improvizace a já se vždy snažím tuto míru vystihnout a hrát podle jeho schopností a možností," řekl po zkoušce novinářům na tiskové konferenci. "Není v tom žádný strach nebo obava, žádná netrpělivost. Zkrátka dělám hudbu," poznamenal Filharmonický band tvoří houslista a koncertní mistr Josef Špaček, violoncellista Jan Keller, violista Pavel Ciprys a houslistka Xenie Dohnalová, která při zkoušce také improvizovaně zpívala.

McFerrin přijel do Prahy na pozvání České filharmonie, s níž má vystoupit tento pátek na open air koncertu na Staroměstském náměstí.

Ve čtvrtek je na řadě cimbál a jazz

"Miluji zvuk velkého symfonického orchestru, když poslouchám Mozarta, Beethovena nebo Bacha, tak mě zaplavuje vlna velké hudby. Dirigování Mozarta je nádherné," uvedl. Na otázku, co bude v pátek dirigovat, ale odpověděl, že netuší. "Bude tam nějaký Grieg, nějaký Vivaldi, tam se ale moc nediriguje, tam zkrátka každý hraje," doplnil s úsměvem. Pokud by prý jednou natočil desku se symfonickým orchestrem, určitě by na ní bylo Stravinského Svěcení jara.

I tento čtvrtek večer se na něj mohou jeho fanoušci těšit. V Rudolfinu předvede zcela jiný program než dnes, bude improvizovat na hudbu cimbálové muziky a se speciálně utvořeným jazzbandem České filharmonie vystoupí s tradičním jazzovým repertoárem. Kvůli koncertu vznikl navíc smíšený pěvecký sbor složený z filharmoniků, který se rovněž s McFerrinem představí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!