Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Bodnutí rejnoka i pád vrtulníku. Nehody při natáčení filmů si už vyžádaly desítky mrtvých

Kultura

  9:55
NEW YORK - Nejméně 43 lidí od roku 1990 zahynulo a kolem 150 bylo zraněno s doživotními následky při natáčení amerických filmů. Z analýzy soudních dokumentů, informací v médiích a záznamů bezpečnostních agentur to zjistila agentura AP. Pokud jde o mezinárodní kinematografii, ta má od roku 2000 na svědomí 37 lidských životů.

V roce 2006 zabil australského dokumentaristu Steva Irwina rejnok, který ho bodl přímo do srdce. foto: ČTK

Každoročně jsou lidé stojící za kamerou i před ní vystavováni zraněním, popáleninám, zlomeninám či dokonce smrtelným zraněním při výrobě filmů, které pak zaplňují sály stovek kin a zajišťují autorům špičkovou televizní sledovanost. V roce 2015 zahynulo v Argentině při havárii vrtulníku deset lidí při natáčení televizní reality show. Rok předtím výbuch při natáčení filmu v Íránu usmrtil šest členů štábu. Při filmování podmořské fauny u australských břehů zabil v roce 2006 australského dokumentaristu Steva Irwina rejnok, který ho bodl přímo do srdce.

Nehody herců mají širokou publicitu, jako například zlomená noha hollywoodské hvězdy Harrisona Forda z natáčení sedmé epizody Hvězdných válek v roce 2014. O incidentech ani smrtelných úrazech členů filmových štábů se ale většinou veřejnost nic nedozví.

„Tyto příhody se většinou zametají pod koberec,“ řekl americké agentuře novinář Stephen Farber. O smrtelné incidenty filmových štábů se začal zajímat od roku 1982, kdy při natáčení hororové sci-fi Zóna soumraku havaroval vrtulník. Při katastrofě zemřel herec Vic Morrow a dvě děti.

Za zranění a úmrtí jsou filmové společnosti většinou pokutovány, ale částky nejsou většinou velké. Když v roce 1993 zemřel na střelné zranění při natáčení filmu Vrána představitel titulní role Brandon Lee, zaplatili producenti pokutu 55.000 dolarů (1,4 milionu Kč). V kinech přitom film utržil 50 milionů dolarů (1,3 miliardy Kč).

Herec Brandon Lee v roce 1993 zemřel na střelné zranění při natáčení filmu...
V roce 2014 zahynula při natáčení akční vlakové scény asistentka kamery Sarah...

Při výrobě filmu Avengers uváděného v kinech v roce 2012 se při natáčení jedné ze scén zabil herec John Suttles, když spadl z korby nákladního auta. Producenti dostali za nedostatečné bezpečnostní zajištění pokutu 745 dolarů (18.900 Kč).

Od roku 2003 organizují hlavní hollywoodská studia ve spolupráci s odbory speciální bezpečnostní kurzy pro pracovníky filmových štábů, jimiž už prošlo kolem 50.000 lidí. Náplň kurzů se rozšířila po incidentu z roku 2014, kdy při natáčení akční vlakové scény zahynula asistentka kamery Sarah Jonesová.

Autor: