Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bonjour Brno. Festival přiblíží hudbu, literaturu i film Francie

Kultura

  12:50
BRNO - Francouzskou hudbu, literaturu, kinematografii i vysokou gastronomii přiblíží Brňanům v březnu a dubnu 17. ročník festivalu Bonjour Brno. Cílem je představit frankofonní kulturu v jejích tradicích i nových formách.

Paříž - ilustrační foto. foto: Profimedia

Novinkou letošního ročníku je například bližší pohled na život Romů ve Francii. Pořadatelé v tom spolupracují s brněnským Muzeem romské kultury. Zajímavostí přehlídky je i letos turnaj v pétanque, tradiční francouzské hře, která získává stále větší oblibu i v Česku, řekli pořadatelé.

Přehlídka je určená studentům i milovníkům země galského kohouta všech generací. Letos začne 16. března a potrvá do 15. dubna. Zahrnuje desítky akcí. Jednou z nejatraktivnějších je například setkání se spisovatelkou Catherine Cussetovou, která přijede do Brna představit český překlad své knihy Skvělá budoucnost. Ve Francii za ni získala prestižní Goncourtovu cenu, uvedla Dita Friáková z brněnské Francouzské aliance.

Představí se i gastronomie
Pro milovníky francouzské kuchyně jsou připravena gastronomická setkání v restauraci La Bouchée. Jeden z večerů je věnován speciálně regionu Gers, známému především díky specialitám z kachen. Brňané tak ochutnají také foie gras, tedy tučná játra intenzivně vykrmovaných kachen a husí, jejichž způsob výroby i konzumace je ve Francii považován za národní kulturní památku. Obdivovatelům francouzských vín je určena degustace v Moravské bance vín.

Dramaturgickou proměnou prošla filmová část festivalu Bonjour Brno. Vznikly tři nezávislé kategorie. Jedna z nich je věnována například dokumentární tvorbě o Paříži. Hudba je zastoupena především dvěma koncerty na Flédě.

Přijede například francouzské jazzové trio Paradox a dýdžej Vitalic.

Zvídavému publiku je určena řada přednášek. Vystoupí třeba jeden z nejvýznamnějších alžírských dramatiků Sliman Benaissa. Své dlouholeté zkušenosti rozhlasového zpravodaje přiblíží veřejnosti novinář a autor cestopisných knih o Francii Jan Šmíd. Přednášku určenou především studentům bude mít také francouzský velvyslanec v Česku Pierre Lévy. Přesný program přehlídky najdou zájemci na webových stránkách www.bonjourbrno.cz.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!