Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Bouřlivé následky touhy po svobodě. Rodinný film vede diváka po emocionální šachovnici

Kultura

  6:00
V psychologickém dramatu Rodinný film potvrzuje jednatřicetiletý scenárista a režisér Olmo Omerzu, že je talentovaný a koncepční filmař evropského formátu.

Život naruby. Karel Roden jako zhrzený otec rodiny. foto: Reprofoto

Režisér Olmo Omerzu si získal pozornost svým debutem Příliš mladá noc (2012). Jeho nové dílo mělo původně mít premiéru v prosinci. Nálepku generační vánoční podívané však autor svému Rodinnému filmu přidělit nechtěl. Snímek totiž sice začíná jako česká verze hollywoodské komedie Sám doma, svou zajímavost však odvozuje od přelaďování mezi žánry – přesněji řečeno od „přeostřování“, jehož výsledkem je komplexní pohled na dané téma.

V příběhu o hledání svobody se tak navenek stabilní půdorys jedné dobře situované rodiny promění v optice rodičovského páru středních let, jeho dvou dopívajících dětí – i rodinné border kolie jménem Otto. Olmo Omerzu si dokonce pozornost zahraničních koproducentů získával tím, že projekt prezentoval jako „příběh psa“. Zjevně se mu to povedlo – Rodinný film vznikl v koprodukci s Německem, Francií, Slovenskem a režisérovým rodným Slovinskem.

Vnada Hybnerová v Rodinném filmu režiséra Olma Omerzu.

Světovou premiéru si film odbyl na MFF v San Sebastianu, kde na sebe přitáhl i pozornost prestižních amerických týdeníků Variety a The Hollywood Reporter. Jejich recenzenti snímku prorokovali úspěch ve festivalové distribuci. V rámci asijské premiéry na MFF v Tokiu získal film Hlavní cenu za umělecký přínos a Karel Roden na MFF v německé Chotěbuzi dostal cenu za herecký výkon.

Českou premiéru měl Rodinný film na festivalu Ostrava Kamera Oko, ocenění však nezískal. Bude asi zajímavé sledovat domácí ohlasy. Na cestě k českým divákům mezinárodní renomé snímku zřejmě prospěje, hnutí mysli například udílečů Českých lvů ovšem mohou fungovat i opačně.

Oscarový výkon psa na pláži

Olmo Omerzu, který na scénáři pracoval s krajanem Nebojšou Pop-Tasičem, pojal Rodinný film jako příběh o zapeklitosti mezilidských vztahů. V těch hraje odstředivou roli touha po svobodě, kterou si rodiče Igor a Irena (Karel Roden a Vanda Hybnerová) splní prostřednictvím předvánoční romantické plavby exotickým Karibikem. Jejich dvacetiletá dcera Anna (Jenovéfa Boková) promění svůj život v euforii. Do divokých mejdanů a nezávazného sexu ovšem zatáhne i mladšího bratra Erika (zajímavý Daniel Kadlec). Když sourozenci přestanou dostávat zprávy od rodičů, objevuje se na scéně klidný, introvertní strýc Martin (skvělý Martin Pechlát) – a začne o sobě dávat vědět kostlivec ukrytý ve skříni spořádané famílie. Rodinné vazby, které všichni dosud cítili spíš jako omezující, začnou uplatňovat svou mocnou dostředivou sílu.

Z Rodinného filmu režiséra Olma Omerzu.

Ničivá bouře, která náhle zastře idylický obzor tropického ráje, tak jen zviditelňuje nesoulad, který se skrýval pod skořápkou bezproblémové rodiny. Dramatické řešení, které Olmo Omerzu s rozmyslem zvolil, je ovšem originální a působivé. Autor definitivně opouští území standardního popisného vyprávění a diváka posouvá po emocionální šachovnici s pomocí svých oblíbených „výpustek“. Místo plačících dětí, žen lomících rukama a mužů zatínajících bezmocně pěsti tak režisér zoufalství lidských hrdinů ukazuje přes opuštěného psa živořícího na pusté tropické pláži.

Omerzu tak na čas opouští i znamenitou hereckou sestavu, již vyladil na pečlivých dlouhých zkouškách. Pes „hraje“ na Oscara. Kameraman Lukáš Milota a střihačka Jana Vlčková, kteří s Omerzuem spolupracují už od jeho krátkého filmu Druhé dějství (2008), v trosečnických scénách po vizuální stránce dovádějí k dokonalosti režisérův důraz na proměnlivý úhel pohledu. Turistický ráj působí náhle stejně bezútěšně jako záběry pošmourné předvánoční Prahy. Návrat „světlé“ perspektivy je naštěstí možný. Omerzu není sadista Trierova typu a možnost nastolení vnitřního řádu otevírá přes lásku a upřímnost svých hrdinů.

Rodinný film

ČR 2015

Režie: Olmo Omerzu

Hrají: Daniel Kadlec, Jenovéfa Boková, Karel Roden, Vanda Hybnerová, Martin Pechlát, Eliška Křenková ad.

Premiéra: 18. 2. 2016

Intimní téma Rodinného filmu přesahuje i do sociální sféry: Igor s Irenou jsou příslušníci generace zakládající si hrdě na tom, že si rozumějí se svými dětmi. Nekonfliktní vztahy však nemusejí být tak ideální, jak na první pohled vypadají: zabraňují totiž tomu, aby se děti vyhranily, dospěly a uměly si vybudovat vlastní život. A svědčí možná i o jisté infantilní touze rodičů po bezpracné, a tudíž samozřejmě falešné harmonii.

V souladu s tím není Rodinný film jen ideální podívanou pro všechny, kdo mají rádi chytré a zajímavé filmy. Skrz složitou racionální konstrukci apeluje na autentické vztahy, které mohou být prosté jako láskyplný pohled rodinného psa.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...