130 let
Aleš Brichta

Aleš Brichta | foto: www.brichta.cz

Brichta večer oslaví padesátku. I s kontroverzním Deratizerem

Kultura
  •   15:38
PRAHA - Aleš Brichta oslaví dnes své padesátiny koncertem v pražské Tesla Areně. Kromě Karla Gotta, Kamila Střihavky či Petra Jandy zazní také Brichtova kontroverzní píseň z nového alba Deratizer. Tu však již odbubnuje nový člen kapely ABBand Klaudius Kryšpín, který tak na bubenické stoličce vystřídá Lukáše Pavlíka, který je hudebním autorem textu a po vlně mediální kritiky odmítal hrát píseň naživo.

Fanoušci uslyší fotbalové hymny v podání hudebníků z projektu Hattrick a písničky praotce českého metalu Jiřího Schelingera, které pro nové generace rockerů objevil v polovině 90. let projekt Zemětřesní s Alešem Brichtou v čele.

Nová posila ABBandu Klaudius Kryšpín

Klaudius KryšpínV letech 1988 až 1993 australský emigrant. V roce 1986 nahradil v kapele Pražský výběr Jiřího Hrubeše.

Netradičním zážitkem by mělo být i vystoupení Gotta, který zazpívá jubilantovi jeho vlastní texty. Návštěvníci koncertu se mohou těšit mimo jiné i na Petra Jandu.

Zazní i písně Brichty a jeho skupiny ABband z alba Deratizer, které vyšlo na konci června. Text titulní písně zkoumá policie. Kritici vyčetli Brichtovi, že píseň má rasistický nádech.

Skladbu s refrénem "Politici dělaj z každýho vola/ na ulici kradou cikáni kola/ už by to vyřešit měl/ nějakej deratizer" označil například recenzent serveru www.musicserver.cz Petr Bláha za volání po deratizaci určitého etnika.



Koncert začíná ve 20:00 a potrvá přes dvě hodiny. Václav Skála z Tesla Areny řekl, že lístky budou moci fanoušci koupit i těsně před koncertem přímo na místě.

Brichta patřil k zakládajícím členům slavné metalové skupiny Arakain, kterou před sedmi lety opustil. Na své sólové dráze natočil řadu alb.

Autor: Lidovky.cz