Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Britská artrocková legenda Yes zahájí turné v Olomouci

Kultura

  14:14
PRAHA - Britská artrocková skupina Yes zahájí na konci října své nové turné v hale olomoucké Univerzity Palackého. Koncert kapely Yes bude vrcholem letošního ročníku hudebního festivalu Rocková Olomouc.

Zpěvák skupiny Yes Jon Anderson (fotografie z roku 2001) foto: Lidové noviny

Legendární formace v ní také nazkouší celý program nadcházejícího turné, řekl dnes novinářům primátor Martin Novotný (ODS).

"Jsem rád, že si Yes vybrali pro nazkoušení a zahájení turné Olomouc. Kromě toho, že půjde o kulturní událost sezony, se dostaneme do rodiny nejvýznamnějších kulturních destinací Evropy, které budou turné hostit," uvedl primátor. Doplnil, že další koncerty kapely se uskuteční například v Paříži, Londýně, Mnichově či Kodani.


Skupina bude podle Novotného zkoušet v hale Univerzity Palackého program turné 27. a 28. října, koncert odehraje o den později. Formace na něm vystoupí ve složení Steve Howe, Chris Squire, Alan White, Oliver Wakeman a Benoit David, který nahradí legendárního zpěváka skupiny Jona Andersona, který se loni potýkal se zdravotními problémy.

"Věřím, že tato událost přitáhne pozornost nejen místních, ale i zahraničních médií, což by mělo přispět k propagaci města. Naším dalším cílem je kompenzovat olomouckým fanouškům rockové hudby léta komunismu, kdy nemohli vidět nic, a dále to, že na větší koncerty zatím museli jezdit do Prahy, Brna, Ostravy či do zahraničí," uvedl primátor.

Skupinu Yes založili v roce 1968 v Londýně zpěvák Jon Anderson a baskytarista Chris Squire. Formace, která prodala po celém světě více než 30 milionů hudebních nosičů, patří společně se skupinami Pink Floyd a Genesis do trojlístku nejslavnějších kapel hudebního směru art-rock.

Festival Rocková Olomouc se letos uskuteční v krajském městě podruhé. Hvězdou prvního ročníku byla hardrocková legenda Uriah Heep.

Autor: