Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Britskou cenu Costa za nejlepší román dostala podruhé Atkinsonová

Kultura

  17:54
Britskou literární cenu Costa za nejlepší román roku dnes dostala už podruhé spisovatelka Kate Atkinsonová, tentokrát za knihu A God in Ruins (Bůh v troskách) o válce a jejích následcích. V roce 2014 získala ocenění ve stejné kategorii za román Life After Life (Život za životem).

Zatím poslední česky vydaný román Atkinsonové je Život za životem foto: ArgoReprofoto

Kate Atkinsonová se narodila v roce 1951 v anglickém Yorku. Vystudovala anglickou literaturu na Dundeeho univerzitě, žije v Edinburghu. Svoji spisovatelskou dráhu zahájila psaním povídek do časopisů. Za románovou prvotinu V zákulisí muzea (česky 2006) obdržela Whitbreadovu cenu. Román Neuzavřené případy (česky 2009) přivádí na scénu detektiva Jacksona Brodieho, který se objevuje i v dalších jejích románech. Atkinsonová je u nás známá i jako autorka divadelní hry, kterou s úspěchem uvedlo ostravské Národní divadlo moravskoslezské pod názvem Ostatní světy. Román Život za životem připravuje nakladatelství Argo k vydání v březnu letošního roku.

Literární ceny Costa mohou získat spisovatelé z Británie a Irska a uděluje se v pěti kategoriích: román, první román, biografie, poezie a kniha pro děti.

Cenu za románový debut získal Andrew Michael Hurley za hororový příběh The Loney. Nejlepší životopis pochází z pera Andrey Wulfové, která se v díle The Invention of Nature (Vynález přírody) zabývala německým vědcem Alexanderem von Humboldtem.

Básnickou cenu dostal Don Paterson za sbírku 40 Sonnets a nejlepší dětskou publikací byla vyhlášena knížka The Lie Tree (Strom lži) od Frances Hardingeové.

Celkový vítěz bude vyhlášen 26. ledna. Za knihu roku obdrží 30.000 liber (1,1 milionu korun).

Autoři: ,