Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Britskou Turnerovu cenu dostal výtvarník Richard Wright za zlaté malby

Kultura

  23:02
LONDÝN - Glasgowský výtvarník Richard Wright v Londýně dostal Turnerovu cenu za soudobé umění za sérii zlatých nástěnných maleb inspirovaných středověkým uměním, stejně jako grafikou a typografií. Nejprestižnější britskou výtvarnou cenu, která zahrnuje 25.000 liber (710.000 korun), převzal Wright při ceremonii v galerii Tate Britain.

Richard Wright před svým dílem "Bez názvu". foto: ČTK

Odborníci výrazně favorizovali dalšího finalistu, Rogera Hiornse. Porota nakonec vybrala Wrighta za "delikátní a skvostné nástěnné malby, které přímo reagují na architekturu, v níž byly vytvořeny". Porota také vyjádřila "obdiv originalitě a kráse Wrightova díla".

Wrightovy malby, stejně jako obrazy a objekty dalších finalistů, Hiornse, Lucy Skaerové a Enrika Davida, jsou až do ledna vystaveny v Tate Britain.

Wright své nástěnné malby pro expozici vytvářel ze zlatých listů a barev čtyři týdny. Stejně jako většina dalších jeho děl i tentokrát budou po skončení výstavy prostě přemalovány. "Nejsou to díla pro budoucnost, ale pro tuto chvíli," řekl Wright.

Turnerova cena byla poprvé udělena roku 1984 a je otevřena umělcům do 50 let usazeným nebo narozeným v Británii. Devětačtyřicetiletý Wright ji tak dostal na poslední chvíli. "Je to šokující, ale dobré," vyjádřil své pocity po převzetí ceny.

Turnerova cena často vyvolává kontroverze, když porota často vybírala spíše provokativní příklady současného umění. Třeba loni cenu dostal Mark Leckey za dílo zahrnující i film o kocouru Felixovi a Homeru Simpsonovi. Letos jsou však díla všech finalistů mnohem přístupnější.

V minulých letech cenu dostala řada renomovaných umělců jako Tracey Eminová, Anish Kapoor, Antony Gormley, Damien Hirst či dvojice Gilbert and George.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...