130 let
Kapela Muse hrála 11. listopadu na udělování European Music Awards v německém Frankfurtu

Kapela Muse hrála 11. listopadu na udělování European Music Awards v německém Frankfurtu | foto: ČTK/AP

Britští Muse dnes v Praze předvedou i skladbu z olympiády

Kultura
  •   7:00
PRAHA - Kapela Muse, která je podle britských médií nejlepší koncertní skupinou současné doby, při svém dnešním koncertu v pražské O2 areně představí písně z nového alba The 2nd Law i starší hity.

Na právě konaném světovém turné britští rockeři nabízejí velkolepou světelnou show i skladbu Survival (Přežití), která zazněla při slavnostním ceremoniálu letošních olympijských her v Londýně.

Fenomén Muse

Skupina Muse vznikla v roce 1994 v britském Teignmouthu, kde se dali dohromady zpěvák, kytarista a klávesista Matthew Bellamy s baskytaristou Christopherem Wolstenholmenem a bubeníkem Dominikem Howardem. Debutové album Showbiz vyšlo v roce 1999. Rovněž s albem Resistance se v roce 2009 hned po vydání vyšvihla do čela hitparády. Kapela dvakrát obdržela prestižní hudební ocenění Brit Awards a také Grammy.

Muse hledají inspiraci ve vážné hudbě, ale i u hudebních ikon, jako jsou U2, Radiohead, Queen nebo David Bowie. Kombinují táhlé patetické melodie s ostrými metalovými riffy a zběsilým tempem bicích. Charakteristický zvuk kapely dotváří vypjatý vokál frontmana Mathewa Bellamyho, snoubence herečky Kate Hudsonové.

V České republice již Muse vystoupili v roce 2010 na festivalu Rock For People. Jejich show před návštěvou 25 tisíc lidí tehdy patřila k vrcholům celého festivalu. Částka za koncert Muse podle Festivalových novin přesáhla rekordní cifry, které v minulosti pořadatelé zaplatili za The Offspring nebo Arctic Monkeys.

Autor: ČTK