Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Britští průkopníci Radiohead vydali po pěti letech nové album. K dostání je zatím pouze elektronicky

Kultura

  11:00
LONDÝN - Britská skupina Radiohead vydala v neděli po pěti letech nové album. Celkově devátý počin hudebních inovátorů nese název A Moon Shaped Pool a kapela jej nejprve začala prodávat prostřednictvím elektronických obchodů a streamovacích služeb, než jej zpřístupní v klasické podobě.

Thom Yorke z Radiohead v klipu Daydreaming. foto: Ghoulardi Film Company

Pětičlenná kapela se na jedenáctipísňové nahrávce podle prvních ohlasů vrací ke svým rockovým kořenům, zvuk skladeb však nezapře experimentální povahu jejich tvorby z posledních téměř dvou desetiletí. Album je k dostaní na iTunes, Apple Music či Tidal.

Vydání nahrávky předznamenalo úterní zveřejnění videa k písní Burn the Witch, která je první skladbou na albu. Během pěti dnů zaznamenal klip na deset milionů přehrání.

Autorem klipu k písni Burn the Witch (česky: upalte čarodějnici) je animátor Virpi Kettu, který v rozhovoru citovaném deníkem The Guardian prohlásil, že kapela chtěla písní zřejmě zdůraznit téma „obviňování různých lidí... obviňování muslimů“, které vede lidi metaforicky k „upalování čarodějnic“.

V sobotu pak skupina, která je známá průkopnickým přístupem nejen k hudební tvorbě, ale i k distribuci svých děl, očekávání fanoušků vystupňovala publikací druhého videoklipu k písni Daydreaming. Narozdíl od animovaného vizuálního doprovodu k první písni jde v tomto případě o snovou procházku zpěváka Thoma Yorka režírovanou uznávaným filmovým tvůrcem Paulem Thomasem Andersonem. Video zaznamenalo během 24 hodin tři milióny přehrání.

Dosud posledním albem Radiohead bylo The King of Limbs v roce 2011. Poté pracovali členové kapely na různých sólových projektech. bubeník Phil Selway vydal své druhé samostatné album Weatherhouse v roce 2014, zatímco Yorke vyjel na turné a nahrával s projektem Atoms for Peace, který kromě něj tvoří Flea (Michael Balzary - baskytarista kapely Red Hot Chilli Peppers), Nigel Godrich ( producent skupiny Radiohead), Joey Waronker (bubeník R.E.M.) a Mauro Refosco (instrumentalista ze skupiny Forro in the Dark. V roce 2014 vydal Yorke vydal i sólové album Tomorrow’s Modern Boxes.

Klasickou podobu desky A Moon Shaped Pool hodlá kapela uvést do prodeje v červnu a ještě předtím vyrazí na koncertní turné.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...