130 let
Skotská zpěvačka a skladatelka Annie Lennox.

Skotská zpěvačka a skladatelka Annie Lennox. | foto: AFP

Britští umělci se hádají kvůli internetovým pirátům

Kultura
  •   15:29
LONDÝN - Přední britští umělci se přou o to, jakým způsobem bojovat proti nelegálnímu sdílení hudby na internetu. Interpreti, mezi něž patří zpěvačka Annie Lennoxová nebo skupina Radiohead, se ohradili proti zákonu, který by umožňoval omezit internetovým pirátům přístup k internetu. Jejich počínání ale ostře kritizovala zpěvačka Lilly Allen. Píše o tom agentura Reuters.
Prohlášení nezávislého Sdružení interpretů (FAC), ke kterému se hlásí například i Tom Jones nebo Robbie Williams, reaguje na návrh zákona, který by umožňoval omezit nebo odpojit internetové připojení lidem, kteří opakovaně stahují hudbu na nelegálních serverech.

Internet je důležitý pro propagaci
Podle FAC by omezením internetu mohli umělci přijít o jeden z důležitých nástrojů propagace, který pomáhá obzvláště začínajícím umělcům bez smlouvy s velkou vydavatelskou společností. Sdružení odmítá praktiky nelegálního sdílení hudby a označuje internetové stránky, které na něm vydělávají, za "prohnané lumpy", kteří si zaslouží být potrestáni.

Podle něj by ale měla především nastat změna ve způsobu, jakým hudební průmysl vyplácí umělce. Posluchači by se také měli naučit umělce za jejich hudbu finančně ocenit. Allen, se kterou souhlasí například i anglický zpěvák James Blunt, uvedla, že prohlášení umělců z FAC "jednoduše nedává smysl".

Lilly Allen: Krádež není lidské právo
"Podle FAC je návrh nového zákona útokem na lidská práva. Krádež ale není žádné lidské právo," rozčilovala se mladá zpěvačka. "Smyslem zákona je identifikovat ty, kteří nelegálně stahují hudbu, a požádat je, aby toho nechali, nebo jim v tom zamezit. V tom skutečně nevidím žádné omezení lidských práv," dodala Allen.

Lily Allen

Allen navíc ve čtvrtek oznámila, že už se nehodlá hudební kariéře dále věnovat, a proto není její postoj "jen nějakou samolibou křížovou výpravou". Čeští diváci budou mít možnost vidět Lilly Allen naživo 30. října v pražském klubu Sasazu.

Někteří umělci se v poslední době uchýlili k živému vystupování, aby jim nahradilo ušlé zisky. Koncertování ale není možnost pro všechny, jak namítá člen legendárních ABBA Björn Ulvaeus. "Pokazuje to na ignoranci některých lidí, kteří si myslí, že tvůrci písní jsou vždy také jejich interprety. Tak tomu ve valné většině případů není," uvedl Ulvaeus, který je jedním ze zastánců potírání internetového pirátství.
Autoři: ČTK, Lidovky.cz