Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Brnem duněly tóny Motörhead - prý nejhlasitější kapely světa

Kultura

  9:49
BRNO - Britští metalisté Motörhead, kteří se prohlašují za nejhlasitější skupinu na světě, vystoupili v Brně. Koncert pod širým nebem sledovalo na Velodromu asi pět tisíc fanoušků tvrdé muziky všech generací. Hlavním hvězdám večera předskakovaly celé odpoledne české a slovenské metalové legendy.

Motörhead v Brně foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

 

Burácivá smršť v podání Motörhead začala přesně v ohlášený čas. Lídr skupiny Lemmy Kilmister vystoupil ve 20:00 na pódium, típnul cigaretu a skupina spustila hity Iron Fist a Stay Clean z přelomu 70. a 80. let. "Jsme Motörhead a hrajeme rock'n'roll," oznámil ještě předtím lakonicky Kilmister.

Kapela hrála asi hodinu a půl. Nabídla průřez svou více než třicetiletou kariérou. Fanoušci slyšeli hity Metropolis, Going To Brazil a Killed By Death. Z poslední desky Motörizer z roku 2008 zazněla například skladba Rock Out.

Fanoušci Motorhead v Brně

Kapela dnes zůstala věrná svému osvědčenému modelu - vysoké tempo, řízná kytara, chraplavý hlas, jednoduchý refrén. Žánrovým úkrokem stranou bylo jen akustické boogie Whorehouse Blues v přídavcích. Hned poté se skupina definitivně rozloučila svými asi nejznámějšími skladbami Ace Of Spades a Overkill.

Brány Velodromu se otevřely po poledni, kdy začal hudební program. Plocha rozpálená sluncem byla plná lidí už několik hodin před koncertem Motörhead.

Největší ohlas měla podvečerní vystoupení AB Bandu vedeného zpěvákem Alešem Brichtou a skupiny Arakain. Brichta se s bývalými kolegy z Arakainu potkal na jedné koncertní akci teprve podruhé od svého odchodu v roce 2002. Kytaristovi a spoluzakladateli Arakainu Jiřímu Urbanovi nezapomněl popřát k 50. narozeninám.

Motörhead patří k legendám tvrdého rocku. Hrají od roku 1975. Kilmister předtím sbíral zkušenosti například jako bedňák slavného kytaristy Jimiho Hendrixe. V Motörhead zpívá a hraje na basu. Kytaru ovládá Phil Campbell, za bicími sedí Mikkey Dee. Kapela přijela do Brna z Bukurešti, poté pokračuje do Německa.

Muzikanti z Motörhead o sobě s oblibou prohlašují, že jsou nejhlasitější kapelou na světě. Dnes to potvrdili - hlasitost byla na hraně snesitelnosti. Kilmister je znám také svou zálibou v alkoholu a vstřícným vztahem k drogám. Velké množství lihovin a cigaret v zákulisí bylo také jedním z mála požadavků kapely na organizátory koncertu.

Motörhead již v Česku několikrát hráli, poprvé to bylo v Praze v roce 1993. Před pěti lety byli hlavní hvězdou festivalu v Trutnově.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!