130 let
Z inscenace Jakub a jeho pán.

Z inscenace Jakub a jeho pán. | foto: Jeff Kratochvil

Brněnské divadlo jelo do Paříže zahrát Kunderovi. Přišel na generálku

Kultura
  •   12:15
Předvést inscenaci hry Jakub a jeho pán jejímu autorovi Milanu Kunderovi se rozhodl tým Městského divadla Brno. Ve čtvrtek 7. listopadu uvedli hru v pařížském divadle Le Théâtre de l´Alliance Française. Milan Kundera dorazil i se svou ženou na generálku.

Celá akce vznikla díky spolupráci Městského divadla s Magistrátem města Brna, Velvyslanectvím České republiky a Českého centra v Paříži.

Inscenace Jakub a jeho pán je na repertoáru Městského divadla rok, premiéru měla v režii Stanislava Moši 27. října 2012 na Činoherní scéně MdB. Do hlavních rolí Moša obsadil Viktora Skálu (Pán) a Jana Mazáka (Jakub), dále hrají Lucie Zedníčková, Martin Havelka, Andrea Březinová, Jana Musilová, Jaroslav Matějka a další.

Kundera i další hosté byli inscenací nadšeni

V den představení se v odpoledních hodinách uskutečnila generální zkouška, na níž byl přítomen i samotný autor Milan Kundera se svojí manželkou Věrou. "Oba byli po shlédnutí celé inscenace nadšeni," uvádí mluvčí divadla Lenka Pazourková.

Milan Kundera

Brněnský rodák (nar. 1. 4. 1929) žije v Paříži už od roku 1975 a zásadně se vyhýbá veškeré publicitě. Od roku 1981 má francouzské občanství. V roce 1990 získal Řád čestné legie, nejvyšší francouzské státní vyznamenání. Jeho poslední tři romány (La Lenteur (Pomalost), L'Identité (Totožnost) a L'Ignorance (Nevědomost) zatím nevyšly v českém překladu.

Při večerním představení bylo divadlo s kapacitou 400 míst beznadějně vyprodané. Mezi významnými hosty nechyběla herečka a politička Magda Vášáryová, velvyslankyně Marie Chatardová, ředitel Českého centra Michael Wellner Pospíšil či herec Yves Pignot, který je nejznámější představitel postavy Pána, s níž je spjat již od roku 1998.

Inscenace byla hrána v českém jazyce, doplněna francouzskými titulky. "Zaznamenali jsme výborné ohlasy jak u českých, tak u francouzsky mluvících diváků," dodává Pazourková. 

Autor: Lidovky.cz