130 let
Ibrahim Maalouf vystoupí 14. dubna na Jazzfestu Brno

Ibrahim Maalouf vystoupí 14. dubna na Jazzfestu Brno | foto: Jazzfest Brno

Brněnský Jazzfest přivítá fenomenálního trumpetistu Maaloufa

Kultura
  •   16:00
BRNO - Poznávací značkou tohoto původem libanonského hudebníka je nadžánrová hudba s arabskými motivy. Českým posluchačům ji předvede v rámci mezinárodního festivalu Jazzfest Brno v pondělí 14. dubna. Kromě standardní trubky si přiveze i pro nej speciálně zkonstruovanou čtvrttónovou trumpetu.

Maalouf pochází z libanonského Bejrútu, ale dlouhodobě žije ve Francii. Nasbíral Maalouf už řadu ocenění, například cenu Les Victoires (francouzskou obdobu Grammy) jako nejlepší jazzový interpret. Jeho nejnovější album Illusions francouzští kritici ocenili jako album roku v kategorii world music.

Jako svoje hudební vzory uvádí trumpetista Milese Davise, Dizzyho Gillespieho, Mahlera, Bacha, Mozarta, k jeho inspiracím dále patříí i hip hop, francouzské šlágry, elektronika a pop music. V jeho stylu jsou patrné prvky arabské, jazzrockové i funkové hudby. Natáčel a koncertoval s Elvisem Costellem, Stingem, Erikem Truffazem a dalšími, ale nejdůležitější věcí pro něj zůstává vlastní tvorba. Tu zachycují mimořádně úspěšná alba Diasporas (2007), Diachronism (2009), Diagnostic (2012) a Illusions (2013).

Na festival se chystá i bubeník Chris Dave a Gregory Porter

O den dříve přivítá Brno také bubeníka Chrise "Daddyho" Davea. Hudební biografii tohoto originálního bubeníka zdobí spolupráce s jazzovými velikány typu Roberta Glaspera či Sonnyho Rollinse, ale také s mainstreamovou divou Adele nebo Beyoncé. V Brně vystoupí se svou kapelou Chris Dave and the Drumhedz, která je volně alternující sestavou hudebníků, v níž obvykle nechybí saxofonista, hráč na klávesové nástroje, basista a kytarista.

Festival do konce dubna představí i další zajímavé hosty, například 24. dubna vystoupí v české premiéře kultovní varhanní trio Larry Goldings, Peter Bernstein, Bill Stewart. Vedle nich dostanou prostor i polský vibrafonista Bernard Maseli, izraelský kytarista Assaf Kehati nebo italský houslista Luca Ciarla. Dramaturgie nezapomíná ani na domácí scénu, kterou budou reprezentovat aktuální projekty Romana Pokorného a Miroslava Hloucala. Festival uzavře čerstvý držitel Grammy za nejlepší vokální jazzové album Gregory Porter, který vystoupí v Bobycentru 25. května.

Autor: Lidovky.cz