Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

'Brouk' Ringo Starr poprvé v Česku. Do Prahy přiveze svou kapelu

Kultura

  11:56
PRAHA - Bývalý člen legendárních Beatles a jeden z nejslavnějších bubeníků planety Ringo Starr se poprvé představí českému publiku. Se svou doprovodnou kapelou All-Starr Band vystoupí 29. června v pražském Kongresovém centru. Oznámila to Květa Havelková z pořádající agentury JVS Group.

Bývalý bubeník Beatles Ringo Starr. foto: Reuters

O Starrově pražském koncertě informoval deník Mladá fronta Dnes.

Sedmdesátiletý Ringo Starr, občanským jménem Richard Starkey, se v Praze zastaví na svém evropském turné. Podle organizátorů koncertu zatím není jasné, jak dlouho se bývalý "brouk" v Praze zdrží.

Slavní The Beatles na slavné Abbey Road

Z někdejších členů legendární sestavy Beatles čeští posluchači dosud naživo mohli vidět jen Paula McCartneyho, který v roce 2004 vystoupil v areálu pod širým nebem v pražských Vysočanech.

Bubeník, zpěvák, skladatel a příležitostný herec Starr na koncertě připomene nejen tvorbu slavné liverpoolské čtyřky, ale také svou vlastní.

Zaznít by měly písničky z jeho sólových desek včetně nejnovější nazvané Y Not. Na albu spolupracoval například se zpěvačkou Joss Stoneovou nebo právě se svým bývalým spoluhráčem McCartneym.

Liverpoolský rodák Richard Starkey, který ke svému uměleckému jménu přišel vzhledem k oblibě v prstenech (Ringo) a zkrácením příjmení (Starr), začal s tehdy ještě neznámými Beatles hrát v roce 1962. Za bicí soupravou tehdy nahradil Peta Besta.

Jeho předchůdce loni vystoupil v Praze v Českém muzeu hudby v rámci doprovodného programu výstavy Beatlemánie!, která v muzeu bude instalována do 6. dubna. Přestože se Starr v Beatles skladatelsky příliš nerealizoval, svým svérázným, ale jednoduchým bubenickým stylem se významně podílel na jejich zvuku. "Vždycky nám pomohl trefit správné tempo a dal písni jasný základ, díky čemuž bylo nahrávání o hodně jednodušší," ocenil kdysi jeho přínos dvorní producent Beatles George Martin.

Starr se v kapele v menší míře uplatnil i jako zpěvák. Nazpíval například hity With A Little Help From My Friends, Yellow Submarine nebo Octopus' Garden.

Vedle hudby se zpívající bubeník s velkým nosem věnoval i filmu - v Kouzelném Kristiánovi si zahrál po boku Petera Sellerse, ve snímku Sextette mu byli partnery Timothy Dalton či Mae Westová.

"Vstupenky mohou zájemci koupit v síti Ticketportal. Ceny se pohybují v rozmezí od 790 do 4990 korun," dodala Havelková. Prodávat se budou od 21. března.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...