Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bubeník skupiny ABBA vykrvácel

Kultura

  11:49
Madrid - Bubeník bývalé světoznámé švédské skupiny ABBA, byl nalezen mrtvý ve své vile na španělském středomořském ostrově Mallorca. Oznámila to dnes španělská policie s tím, že příčinou úmrtí Ola Brunkerta byl zřejmě nešťastný pád.

Ola Brunkert hrál v ABBě na bicí, v některých skladbách i zpíval foto: Šálek Václav

Dvaašedesátiletý hudebník, který žil ve svém domě v Arta sám, byl nalezen v neděli poté, co spadl do skleněných terasových dveří, o něž se pořezal. Brunkertovo tělo leželo k kaluži krve a mělo velkou řeznou ránu na krku, cituje agentura AFP policejní zdroje. Pro potvrzení, že smrt byla náhodná, bude ještě dnes provedena pitva.

Ola Brunkert se narodil 16. prosince 1946 a jako hráč na bicí se podílel na činnosti skupiny od roku 1976 do počátku 80. let, občas přitom vystupoval i jako doprovodný zpěvák. Účastnil se i řady zahraničních turné skupiny. Již v 60. letech byl členem několika džezových a bluesových skupin.  Po odchodu na Mallorku zde pořádal občasné džezové koncerty.

Skupina ABBA se prosadila do povědomí veřejnosti vítězstvím v soutěži Eurovize v roce 1974 skladbou Waterloo. Až do rozpuštění v roce 1982 byla jejím jádrem čtveřice Agnetha Fältskogová, Anni-Frid Lyngstadová, Benny Andersson a Björn Ulvaeus. Za dobu svého působení dokázala ABBA prodat asi 300 milionů nosičů se svou hudbou.
Autor: