Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Evropa

Budou knihy levnější díky apelu knihkupců? Vyhlásili den bez DPH

Kniha

Kniha foto: REPRO LNLidové noviny

Jeden den bez DPH vyhlásil na 23. duben Svaz českých knihkupců a nakladatelů. Právě na Světový den knihy a autorských práv svaz vyzývá knihkupce, aby nakupujícím dali slevu 15 procent na všechny knihy. Právě patnáctiprocentní daň z přidané hodnoty se nyní na knihy vztahuje a svaz knihkupců chce i touto akcí apelovat na politiky, aby daň snížili.
  6:00

Svaz na svém webu uvádí, že všem ústavním činitelům pošle pozvánku na akci s odůvodněním, proč si knihy nižší DPH zaslouží. Organizátoři kampaně prý z praktických důvodů zvolili model, kdy slevu dává ze svého koncový prodejce - knihkupec. Distribuce a nakladatelé kampaň financují, přihlásili se již velké firmy jako Neoluxor, Knihcentrum, Kosmas, Euromedia Group, Albatros Media, Fragment či Mladá fronta, uvádí svaz.

Jeho zástupci se domnívají, že postupné zvýšení DPH z původních pěti procent až na současnou mez přineslo v případě knih i tisku jen nepatrné finance do státního rozpočtu, avšak za cenu dlouhodobých ztrát na poli vzdělanosti a kultury. Podmínky pro vydávání knih v ČR se podle odborníků staly téměř nejhoršími nejen v Evropské unii, ale i ve srovnání s ostatním světem.

ČTĚTE TAKÉ

K akci se zatím připojila například prodejní síť Pavel Dobrovský – BETA, Dobrovský, Neoluxor a Neoluxor Books, Knihcentrum, Kosmas nebo Nakladatelský servis. Jedním z knihkupců, kteří se hodlají akce účastnit, je i Vladimír Opatrný z Jablonce nad Nisou. "Máme jedinečnou šanci přispět k prosazení zákona, který knižnímu trhu může přinést finanční stabilitu a důstojnou nabídku ve všech žánrových kategoriích," píše v otevřeném dopise svým kolegům. "Každá investice obnáší nějakou míru rizika a úspěch zaručit nelze. Možnou ztrátu z jednodenní 15% slevy považuji za zanedbatelnou v porovnání s přínosem snížené sazby daně z přidané hodnoty," dodává Opatrný.

Nulové DPH by musel schválit Brusel

Snížení DPH na knihy slibovaly před volbami mimo jiné sociální demokraté i KDU-ČSL. Vláda vzešlá z voleb má tento závazek v koaliční smlouvě. "V žádném případě se nejedná o nepromyšlený krok, protože Evropská unie vytvoření třetí sazby DPH na vybrané položky do výše nejméně pět procent ponechává na rozhodnutí jednotlivých členských zemí. Teprve požadavek na ještě nižší sazbu, například nulovou, by podléhal schválení Bruselu," uvedl již tehdy předseda svazu Martin Vopěnka.

Podle něj z edičních plánů nakladatelství často mizí tituly náročné na přípravu, investice a návratnost, "které v plné míře naplňují poslání knihy jakožto jedinečného nosiče myšlenek, názorů, historické paměti i uměleckého vyjádření".

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...