Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Bůh jako sexuální násilník a deviant? Irská televize je pod palbou kritiky kvůli žertovnému skeči

Kultura

  5:00
DUBLIN - Irská celostátní veřejnoprávní společnost Raidió Teilifís Éireann (RTÉ) v jednom ze silvestrovských skečů vylíčila Boha jako toho, kdo znásilňuje ženy. Vlna kritiky na sebe nenechala dlouho čekat. RTÉ se za skeč omluvila.

Záběry z inkriminovaného videa. foto: Reprofoto

„Muž starý pět miliard let byl obviněn z toho, že znásilnil a oplodnil ženu z Blízkého východu. Byl odsouzen na dva roky vězení, ale z trestu mu bylo 24 měsíců prominuto,“ zaznělo mimo jiné ve skeči, jenž irskou společnost dostal do nezáviděníhodné situace. 

Skeč o délce dvacet tři sekund parodující televizní zprávy byl zveřejněn na Silvestra na satirickém webu Waterford Whispers News, který je jedním z projektů RTÉ. Na její adresu přišly tisícovky stížností od diváků. Na sociálních sítích si postěžoval i irský arcibiskup Eamon Martin. 

„Tenhle otřesný klip by měl být z toho webu okamžitě smazán a měl by být veřejně odsouzen všemi lidmi dobré vůle,“ napsal arcibiskup na svůj Twitter. „Odvysílat tak ostudné a rouhačské video během svátků je urážkou všech katolíků a křesťanů obecně,“ dodal. 

Společnost se veřejně omluvila. „RTÉ chápe, že každý člověk má hranici jinde. U komedie a satiry to platí dvojnásob. Po přečtení všech reakcí se televize omlouvá těm, které skeč urazil,“ píše se v prohlášení.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!