Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Buřtík a Špejlička, to jsou noví hrdinové Svěrákovy knížky pro děti

Kultura

  17:37
PRAHA - Spolutvůrce zneuznaného českého génia Járy Cimrmana a sám mistr mnoha řemesel Zdeněk Svěrák v Praze představil svou knížku pro děti nazvanou Pan Buřtík a pan Špejlička.

Zdeněk Svěrák pokřtil v Praze svou knihu Pan Buřtík a pan Špejlička foto: ČTK

Dva příběhy o nevšedních kamarádech, z nichž jeden vypadá jako soudek a druhý připomíná tyčku, napsal už začátkem 70. let. Letos je obohatil o další neuvěřitelná dobrodružství - prý aby knížka nebyla hubená. Výsledkem je veselé čtení s ilustracemi Jiřího Votruby.

Zdeněk Svěrák pokřtil v Praze svou knihu Pan Buřtík a pan Špejlička

"Když jsem byl tatínek, napsal jsem pro své dvě děti příběhy, které je rozesmávaly. Vyšly tehdy ve dvou sešitech. Po těch skoro 40 letech jsem k nim už jako dědeček něco připsal. Tak vznikla tato knížka," řekl Svěrák. Bývalý pedagog a poté herec, scenárista, autor rozhlasových a televizních her i večerníčků, textů písní, spoluautor řady scénářů k celovečerním filmům a zakladatel Nadace Paraple otiskl svůj první literární příspěvek už v roce 1958. Pak publikoval povídky pro mládež a pohádky pro děti v časopisech. Dětem je určena i převážná část jeho písní s hudbou Jaroslava Uhlíře.

S nakladatelstvím Albatros spolupracuje Svěrák od poloviny 60. let. Doprovázel verši barevné vystřihovánky i omalovánky. Večerníčkovské Radovanovy radovánky vydal v roce 1994, výbor jeho písňových textů Dělání všechny smutky zahání slavil úspěch v roce 1996. V edici První čtení vyšla knížka Tatínku, ta se ti povedla poprvé už v roce 1991 a pak ještě dvakrát.

"Rodiče by svým dětem měli číst. To jsou totiž nádherné okamžiky - jak pro vás, tak pro dítě. Zejména když jde o veselou literaturu. Neznám totiž nic hezčího než rozesmáté děcko - to je uzlíček štěstí," dodal Svěrák.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...