Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Byl Monty Python Graham Chapman lhář? Ukáže Anifilm

USA

  14:30
TŘEBOŇ - Na mezinárodním festivalu animovaného filmu Anifilm v Třeboni bude od 3. do 8. května soutěžit deset celovečerních a 36 krátkých animovaných filmů. Všechny patří k tomu nejlepšímu, co v loňském roce vzniklo, většina se objeví v české premiéře. V soutěži českých a slovenských filmových škol bude porota hodnotit 14 snímků.

Z filmu Autobiografie lháře: Nepravdivý příběh Monty Pythona foto: Reprofoto

Do mezinárodní soutěže celovečerních filmů pro dospělé bylo vybráno pět snímků. Patří mezi ně "možná černá komedie a možná životopisný film" nazvaný A Liar's Autobiography: The Untrue Story of Monty Python's Graham Chapman. Vedle tohoto britského snímku bude porota hodnotit dva z USA: Takový nádherný den kultovního animátora Dona Hertzfeldta a animovanou dystopii o obyvatelích malého amerického městečka Consuming Spirits režiséra Chrise Sullivana. Pětici doplňuje kolumbijský snímek Carlose Osuny Malý, tlustý, plešatý a španělský film Poutník režiséra Fernanda Cortizy.

Přijede i legendární Gene Deitch

Stejný počet snímků se utká v kategorii celovečerních filmů pro děti. Do pětice se dostal Kozí příběh se sýrem režiséra Jana Tománka. Je to volné pokračování prvního českého 3D animovaného filmu Kozí příběh - Pověsti staré Prahy. Celovečerní filmy budou na Anifilmu hodnotit programový ředitel a jeden ze zakladatelů slovinského Mezinárodního festivalu animovaných filmů Animateka Igor Prassel, člen několika mezinárodních redakčních rad časopisů zaměřených na komiks a animovanou tvorbu. Dále přední americký kurátor, historik a publicista Amid Amidi, autor několika knih o umění animace. Trojici doplní portugalská režisérka Regina Pessoaová, držitelka řady mezinárodních ocenění za své autorské snímky.

Festival přivítá řadu významných hostů, mezi nimiž nebude chybět delegace k zmíněnému pravdivě-nepravdivému filmu o Grahamu Chapmanovi. Tento snímek přijedou představit režiséři Jeff Simpson a Ben Timlett a také supervizor animace Justin Weyers. Mezi dalšími hosty festival přivítá například legendárního animátora Gena Deitche, známého chorvatského režiséra Borivoje Dovnikoviče či pravnučku francouzského vynálezce Charlese-Émila Reynauda Sylvii Saerensovou.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!