130 let
Václav Havel (5. října 1936 - 18. prosince 2011).

Václav Havel (5. října 1936 - 18. prosince 2011). | foto: Lidové noviny

Bývalého prezidenta Václava Havla připomenou nové knižní tituly

Kultura
  •   17:00
Vedle nového životopisu Václava Havla od Michaela Žantovského se s blížícím se výročím sametové revoluce objevují na trhu i další publikace o jejím nejznámějším představiteli. Eda Kriseová vydává svůj doplněný text, který byl jediným Havlovým autorizovaným životopisem. Novinku vydává také novinář Daniel Kaiser pod názvem Prezident/Václav Havel 1990-2003, která navazuje na jeho předchozí knížku.

Ta pod názvem Disident/Václav Havel 1936-1989 vyšla v Pasece před dvěma lety. "Druhý díl politického životopisu Václava Havla mapuje třináctileté působení někdejšího disidenta. (...) Autor detailně popisuje heroické a přesto marné úsilí prezidenta zachránit Československo, na jehož celistvost přísahal. Následující kapitoly jsou věnovány dvěma zahraničněpolitickým tématům, která Havel považoval za klíčová: Jak vybudovat dobré vztahy s Německem a jak přivést republiku do NATO," uvedla Marie Böhmová z Paseky.

Doplnila, že při práci na druhém díle životopisu hovořil Daniel Kaiser jak s Václavem Havlem samotným, tak s více než stovkou pamětníků z řad prezidentových spolupracovníků, přátel i politických soupeřů. Shromáždil také řadu dosud nezveřejněných dokumentů.

Rozšířená biografie od Edy Kriseové

Eda Kriseová se s Havlem znala z disentu a stala se po jeho nástupu na Pražský hrad jeho poradkyní. Havlův životopis napsala kdysi proto, že prostě chyběl a on sám ji o to požádal. "Autorka záměrně napsala život kladného hrdiny, aby lidé dostali příklad, idol, po marasmu, v němž žili čtyřicet let. Aby pochopili, že se vyplatí být slušný a držet se své pravdy a život má smysl jenom tehdy, když ho člověk žije ve vlastní celistvosti, a že stojí za to obětovat to osobní zájmu celé společnosti," uvádí nakladatel. Zachytila ale také vzpomínky Havlových kamarádů a současníků, aby tehdejšího prezidenta popsali jako živou bytost s běžnými lidskými vlastnostmi.

Do nového vydání, které vyjde v listopadu v nakladatelství Práh, doplnila text nazvaný Od utopie k realitě. Oproti prvnímu vydání v něm mapuje také první dva roky, které s Havlem na Hradě prožila.

Žantovského přiměl k psaní Havlova životopisu smutek nad jeho smrtí a pocit dluhu. "Asi po měsíci jsem dospěl k závěru, že ten dluh bych se asi nejlépe mohl pokusit splatit, když o něm něco napíšu," řekl ČTK již dříve jeden ze zakladatelů Občanského fóra a později Havlův mluvčí, proč se rozhodl sepsat biografii, která v češtině vyjde s prostým názvem Havel. Vyjde i v Británii, USA a dalších zemích.

Autor: ČTK