130 let

Tak vypadala rekonstrukce plynojemu v Dolní oblasti Vítkovic | foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Bývalý plynojem ve Vítkovicích hostí první výstavu

Kultura
  •   14:00
OSTRAVA - Bývalý plynojem v Dolní oblasti Vítkovic, který stavbaři přebudovali do podoby multifunkční auly nazvané Gong, hostí první výstavu.

Svá díla do unikátních a historicky cenných prostor bývalého plynojemu umístili studenti posledního ročníku Fakulty umění Ostravské univerzity. Výstava se jmenuje Diplomky 2012. Všechna díla jsou absolventskými pracemi.

"Třicet autorů a autorek se vyjadřuje v široké škále médií, takže na výstavě budou představeny malby, grafický design, objekty, videoinstalace nebo autorské knihy," vyjmenovala mluvčí společnosti Vítkovice Eva Kijonková.

Méně punku, než by se čekalo

Velikost výstavního prostoru neumožnila představit diplomové práce v plném rozsahu. Proto je z některých vybrána pouze reprezentativní část. Výstava Diplomky 2012 může podle Kijonkové naznačit, jakým směrem se ubírá současná výtvarná scéna. "V tom, co představili letošní absolventi, je zřetelně méně angažovanosti a punkové nespoutanosti, než se od ostravských umělců očekává," komentoval to kurátor výstavy Jiří Ptáček.

Premiérová výstava v ostravském Gongu potrvá do 1. července, přístupná je ve všední dny od 10 do 18 hodin a o víkendech od 13 do 18 hodin.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz