Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Filmy a seriály

Jak být ještě citlivější. Snímek C’mon C’mon s Joaquinem Phoenixem učí lidi umění naslouchat

Johnny a Jesse. Joaquin Phoenix a Woody Norman jako strýc se synovcem. foto: Aerofilms

Recenze
Ne vždy musí interakce strýčka se synovcem dopadnout jako ve známé povídce Jaroslava Haška Hovor s malým Mílou. Náročná je však taková situace zřejmě poměrně často, jak ukazuje i americký film C’mon C’mon: jeho hrdina nicméně nekončí zdeptán ve vazbě, ale povznesen na novou úroveň citlivosti.
  17:00

Přitom už na začátku by mu asi nikdo nemohl vyčítat nedostatek empatie. Johnny (Joaquin Phoenix) se věnuje bohulibému úkolu, s malým štábem křižuje Spojené státy a pořizuje zvukové nahrávky, v nichž děti a teenageři z rozličných prostředí vyprávějí o svých nadějích a obavách spojených s budoucností. 

C’MON C’MON

USA 2021

Režie a scénář: Mike Mills

Premiéra 20. 1.

Tuto práci Johnnymu zkomplikuje situace v rodině: jeho sestra Viv (Gaby Hoffmannová) jej požádá, aby se načas ujal jejího devítiletého syna Jesseho. Ona sama totiž musí pomáhat svému manželovi, který trpí bipolární poruchou a ocitl se v krizi. Johnny takovou prosbu nemůže odmítnout, i když si není jistý, zda úlohu zvládne. 

Jesse je totiž značně náročné a poněkud podivínské dítě, jehož důvěru není snadné si získat. Největší potěšení mu působí bizarní hra na to, že je sirotek a jeho dospělému protějšku zase zemřely děti: to Johnnyho přivádí do rozpaků a nedokáže takovou roli hrát. Postupně se ale jejich vztah upevňuje, i když ne vždy jde vše hladce. Nakonec spolu Johnny a Jesse procestují New York, New Orleans a Detroit a Jesse nechá Johnnyho nahlédnout do svého nepokojného a křehkého vnitřního světa.

Cena, kterou za to Johnny platí, je poměrně vysoká, obohacuje však všechny zúčastněné: Johnny se totiž učí naslouchání, trpělivosti a toleranci; dojde k poznání, že vychovávat musí především sám sebe, nikoli dítě, které mu utíká na ulici. Naučí se přiznat své omyly (třeba to, že své sestře kdysi doporučoval, aby svého nemocného muže opustila) a dobrácky přisvědčovat, když jej chlapec označuje za nejhloupějšího člověka na světě.

Že je Joaquin Phoenix výborný herec, není třeba zdůrazňovat, a Woody Norman v roli Jesseho je mu adekvátním spoluhráčem. Společně vytvářejí rozbolavělé, rozčilující, ale zároveň dojemné, útěšné a povzbudivé duo, které chce tvůrce filmu Mike Mills vykreslit.

Motiv naslouchání je ve snímku zdůrazněn opakovaně, mimo jiné i Jesseho zálibou v poznávání zvuků města pomocí Johnnyho nahrávací aparatury. A samozřejmě také prostorem věnovaným promluvám dětí, za nimiž se Johnny vydává: ty jsou autentické, pořízené s neherci, a tvoří samostatně fungující složku filmu, kvůli níž stojí za to absolvovat v kině kompletní titulky. Výpovědní hodnotu těmto rozhovorům asi neupře ani ten, komu by snad připadalo, že z fikční složky filmu až příliš ukapává ušlechtilost a idealismus.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...